تبلیغات عجیب رسانه احمدی نژاد برای گواتمالا
کانال تلگرامی دولت بهار مطلبی درباره تاریخچه، ویژگی ها و خصوصیات کشور و مردم گواتمالا منتشر کرده است.
به گزارش تدبیرشرق، این روزها سفر غیرمنتظره محمود احمدی نژاد به کشور گواتمالا و توقیف پاسپورت او در فرودگاه بحث داغ در محافل سیاسی و مجازی تبدیل شده و واکنش های زیادی در پی داشت.
علت مخالفت با اصل سفر رئیس جمهور پیشین به این کشور، بنا به روایت رسانه های اصولگرا این است که این کشور از امنیت کافی برخوردار نیست و وضعیت سیاسی آشفته و ناامنی دارد. علاوه بر این ایران در گواتمالا سفارتخانه ندارد و گزارشهایی نیز مبنی بر نفوذ بالای اسرائیل در این کشور منتشر شده که احتمال ربوده شدن وی توسط صهیونیست ها وجود دارد.
در پاسخ به این ادعاهای مطرح شده؛ کانال تلگرامی دولت بهار منتسب به رئیس جمهور پیشین ایران متنی با عنوان«گواتمالا در یک نگاه!» منتشر کرده که به نظر یک رپرتاژ آگهی برای این کشور می آید تا صرفا یک ارائه اطلاعات. در این مطلب آمده است؛
مهوری گواتمالا کشوری در آمریکای مرکزی است که از شمال و غرب با مکزیک، از جنوب غرب با اقیانوس آرام، از شمال شرق با بلیز، از شرق با دریای کارائیب و هندوراس و از جنوب شرق با السالوادور احاطه شده است. مساحت گواتمالا حدود ۱۰۹ هزار کیلومتر مربع و جمعیت آن کمی بیش از ۱۷ میلیون نفر و شهر گواتمالاسیتی پایتخت این کشور است.
واحد پول گواتمالا «کتزال» و زبان رسمی این کشور اسپانیولی است. نظام سیاسی این کشور حکومت متمرکز ریاست جمهوری مبتنی بر قانون اساسی است.
۹۹ درصد از مردم گواتمالا مسیحی هستند. از این میان حدود ۵۵ درصد کاتولیک ۴۰ درصد پروتستان و ۳ درصد ارتودکس شرقی هستند.
ترکیب جمعیتی حدود ۵۹ درصد دورگه سرخ پوست و اسپانیایی، ۴۰ درصد از سرخ پوستان مایا و کمتر از یک درصد نیز سفید پوست هستند. فراورده های صادراتی گواتمالا قهوه، شکر و موز است.
این کشور در سال ۱۸۲۱ از اسپانیا مستقل شد. در دهه ۱۹۵۰ جاکوبو آربنز رئیس جمهور وقت گواتمالا املاک بزرگ را مصادره و میان روستاییان تقسیم کرد. وی به کمونیست بودن متهم گردید و در ۱۹۵۴ با کمک نظامی آمریکا به دست ارتش برکنار شد. پس از این دوره در اواخر سده بیستم، گواتمالا درگیر یک جنگ داخلی ۳۶ ساله شد که تلفات جانی آن ۲۰۰ هزار نفر بود. در طول سالهای جنگ داخلی حکومت نظامیان گواتمالا بسیاری از روستاهای محل سکونت قبیله هایی را که احتمال ارتباط آنها با شبه نظامیان چپگرای این کشور میرفت به شکلی سازمان یافته نابود کرد.
پس از پایان جنگ، این کشور رشد اقتصادی را تجربه کرده و انتخابات دموکراتیک نیز در آن با موفقیت برگزار شده است.
گواتمالاسیتی بیش از ۲۰۰ سال است که پایتخت بلامنازع اداری اقتصادی و فرهنگی گواتمالا است. این شهر در ۱۵۰۰ متر بالاتر از سطح دریا واقع شده و مرتفع ترین پایتخت آمریکای مرکزی است.
رشد شهری در گواتمالاسیتی حالت تصاعدی دارد و افراد جویای کار از شهرها و روستاهای پیرامون، با شتابی روزافزون به این شهر مهاجرت می کنند. گواتمالاسیتی در دره ای در جنوب این کشور واقع شده است و حالت این دره باعث شده تا آلودگی هوا اغلب در هوای شهر باقی بماند.
گواتمالاسیتی در سده نوزدهم پایتخت ایالات متحده آمریکای مرکزی بود. بین سالهای ۱۸۳۰ و ۱۹۷۶ میلادی گواتمالاسیتی دچار چهار زمین لرزه بزرگ شده است و به این خاطر ساخت ساختمانهای با بیش از دو طبقه در آن ممنوع شده بود.
روابط سیاسی جمهوری اسلامی ایران و گواتمالا در ۵ بهمن ماه ۱۳۷۱ برقرار شد و تا سال ۱۳۷۷ سفارت ایران در ماناگوآ ، پایتخت نیکاراگوئه اکردیته در گواتمالا بود. پس از تعطیلی سفارت جمهوری اسلامی ایران در ماناگوآ ، مسوولیت روابط دوجانبه به سفارت ایران در مکزیکوسیتی سپرده شد.
در ۲۴ دیماه ۱۳۸۶ قائم مقام وزارت امور خارجه ایران در مراسم تحلیف “آلوارو کولوم”، رئیس جمهور متمایل به جناح چپ در این کشور شرکت کرد. وزیر امور خارجه گواتمالا در آن زمان با ارسال نامه ای به منوچهر متکی همتای وقت ایرانی اش از دکتر محمود احمدی نژاد رئیس جمهور ایران برای حضور در مراسم تحلیف آلوارو کولوم دعوت کرده بود.
انتخابات عمومی سال ۲۰۲۳ در گواتمالا برای انتخاب رئیس جمهور و معاون رئیس جمهور و همچنین انتخاب ۱۶۰ کرسی نمایندگان پارلمان ، ۳۴۰ کرسی شهرداری ها و ۲۰ کرسی برای پارلمان آمریکای مرکزی برگزار شده است.
اولین دور انتخابات در ۴ تیر ۱۴۰۲ برگزار شد و از آنجا که هیچیک از هفت نامزد ریاست جمهوری نتوانستند اکثریت آراء را کسب کنند، انتخابات به دور دوم کشیده شد که آن هم در ۲۷ مرداد برگزار گردید.
دو نفر از نامزدها که بیشتر از دیگران رای آورده بودند به نامهای برناردو آروالو و خانم ساندرا توررس در دور دوم به رقابت پرداختند که آقای برناردو آروالو از ” جنبش بذر ” با کسب دو میلیون و ۴۴۱ هزار و ۶۶۱ رای به ریاست جمهوری رسید.
بحث های زیادی در باره تقلب در انتخابات مطرح شد که مدعیان به دادگاه عالی قانون اساسی و دادگاه عالی قضایی شکایت کردند اما راه به جایی نبردند و نتیجه انتخابات مورد تایید قرار گرفت.
کار انتقال قدرت هنوز به انجام نرسیده است. رئیس جمهور فعلی آلخاندرو خیاماته ای است که باید قدرت را به برناردو آروالو منتقل کند.
ودخانه موتاگوا یک رودخانه مهم در دامنه دریای کارائیب در آمریکای مرکزی است که عمدتاً از گواتمالا می گذرد، اگرچه در امتداد نهایی خود مرز هندوراس را تشکیل می دهد.
طول آن ۴۸۶ کیلومتر است و حوضه وسیعی به وسعت ۱۲۶۷۰ کیلومتر مربع را زهکشی می کند، که آن را به طولانی ترین رودخانه با بزرگترین حوضه در گواتمالا تبدیل می کند. این رودخانه از ارتفاعات غربی گواتمالا سرچشمه میگیرد جایی که به آن ریو گرانده یا رودخانه بزرگ نیز می گویند. این رودخانه در آخرین کیلومترهای خود رودخانه مرز بین گواتمالا و هندوراس را مشخص می کند.
در سال های اخیر، رودخانه موتاگوا به شدت توسط زباله ها و عمدتاً از شهر گواتمالاسیتی تهدید شده است. آلودگی تولید شده توسط دهها تن زباله جامد و همچنین جنگل زدایی، گیاهان و جانوران رودخانه موتاگوا را از بین می برد. آلودگی به حدی است که هر ساله در فصل بارانی رودخانه، تمام زباله ها و زباله هایی را که در مسیر حرکت خود به دهانه اتصال بین گواتمالا و هندوراس می کشاند، آلودگی را در بیش از ۳۰ کیلومتری ساحل و دریا می گستراند. جانوران هندوراس بیشترین آسیب را می بینند.
رودخانه و بستر آن برای زندگی اقتصادی گواتمالا اهمیت حیاتی داشته است. از زمان استعمار این مسیر برای حمل و نقل کالا از طریق کرجی، راه آهن یا جاده به سواحل اقیانوس اطلس استفاده می شده است.
در طول دوران استعمار اسپانیا (۱۵۲۴-۱۸۲۱) تنها بندر در سواحل اقیانوس اطلس نزدیک به گواتمالای کنونی، بندر اوموآ در هندوراس امروزی بود، جایی که تمام محصولات از اروپا به آنجا می رسید و از آنجا به مناطق دیگر صادر می شد.
برای رسیدن به استان گواتمالاستی از کشتیهای کوچکی استفاده میشد که محصولات مورد نیاز و صادرات آن را حمل میکردند. قبلاً در گواتمالا قایقهای کوچکی از طریق رودخانه موتاگوا وارد می شدند، که محصولات را با قایقهای سبک به نام پیروگ به شهر توکوی تزیماب در بخش مدرن منتقل می کردند.
در امتداد مسیر رودخانه شهرهای کوچکی شکل می گرفتند جایی که شهرک نشینان در آن استقرار می یافتند و کم کم در داخل سرزمین مستقر میشدند.
زمین لرزه ۱۹۷۶
زلزله سال ۱۹۷۶ گواتمالا، زمین لرزه ای به بزرگی ۷.۵ ریشتر و در عمق ۵ کیلومتری زمین در نزدیکی شهر لس آماتس در بخش ایزابال و روی گسل رودخانه موتاگوا رخ داد. تنها در چند ثانیه، یک سوم گواتمالا سیتی به آوار تبدیل شد و هزاران ساختمان فرو ریخت.
امواج تلوریک این زمین لرزه در مکزیکوسیتی نیز احساس شد. تعداد زیادی پس لرزه نیز ثبت شد. اثرات زمین لرزه ویرانگر بود و تقریباً بیست و سه هزار نفر جان باختند هفتاد و شش هزار نفر مجروح شدند و به میراث فرهنگی کشور نیز آسیب وارد آورد.
حضور احمدی نژاد در گواتمالا سیتی برای شرکت در یک سمپوزیوم علمی، رویداد بسیار مهمی است که نام این کشور را در فضای رسانه ای بین المللی و محافل گوناگون سیاسی بر سر زبانها انداخته است.