حجت طیران/ شوراهای شهر خاستگاه حقوق شهروندی
یادداشت اختصاصی – حجت طیران: توجه به حقوق شهروندی یکی از عوامل مهم شکل گیری و پایداری نظام مردم محور در جامعه از طریق حضور بی بدیل مردم است که دستیابی به آن از سوی شوراهای اسلامی شهر امکان پذیر است. در واقع حقوق شهروندی وظایف و مسئولیت های شهروندان را نسبت به یکدیگر، نسبت به شهر و دولت تعیین می کند و همچنین حقوق و امتیازاتی را که وظیفه تامین آن برعهده مدیران شهری یا دولت است مشخص می نماید . شوراها می بایست مردم و خواسته های مردم را به تصمیم گیریهای مدیران شهری و دولت در مقام اجرایی و حتی مجلس در مقام قانونگذاری پیوند دهند، مطالبات مردم را خواستار شوند و پیگیری کنند.
دستیابی به چنین هدفی وقتی انجام خواهد شد که جایگاه شوراها به عنوان کانونهای منتخب مردمی به بالندگی و استحکام برسد. امروزه در سطح جهانی؛ بحث مدیریت شهری و حقوق شهروندی و رابطه حقوق شهری، زندگی شهری و مدیریت شهری بسیار مهم است و چنانچه نظام مدیریت شهری را شامل فرایندهای سیاست گذاری، برنامه ریزی، هماهنگی، سازماندهی و نظارت بر اداره ی امور شهر و شهرداری بدانیم و نظام حقوق شهری را به مثابه روند قانونمند کردن فرآیندهای چندگانه نظام مدیریت شهری و نیز قانونمدار نمودن وظایف و تکالیف متقابل و دو سویه ی شهرداری به شهروند محسوب کنیم که هدف آن به سامان کردن زندگی شهری و فعالیتهای شهرداری و شهروندان است، به خوبی اهمیت نقش و جایگاه نظام حقوق شهری در مدیریت شهری و نیز رابطه و نسبت مدیریت شهری و حقوق شهروندی مشخص میشود. دراین میان سهم و نقش شهرداری که حلقه پیوند و اتصال نظام مدیریت شهری و نظام حقوق شهری است، اهمیت خاصی دارد.
شوراها به عنوان نهادهای مردمی کانون های موثری برای آموزش وظایف شهروندی هستند و به عنوان حلقه واسط میان مردم و مدیران اجرایی و شهری نقش موثری در پیگیری مطالبات مردم دارند .بنابراین به نظر می رسد وظیفه تک تک ماست که نسبت به آنچه که باید بدانیم تا بهتر زندگی کنیم تلاش کنیم و نسبت به آنچه که برای جامعه پیرامون خود باید انجام دهیم تا جامعه سالم و پویایی داشته باشیم، متعهد گردیم و در این بین شوراها می توانند نقش موثری داشته باشند.