عامل احتمالی آلزايمر کشف شد
پژوهشها نشان میدهند که ویروس هرپس عامل تبخال میتواند به مغز نفوذ کرده و با ایجاد التهاب مزمن، در بروز بیماریهای عصبی مانند آلزایمر نقش داشته باشد.
به گزارش تدبیرشرق، پژوهشها نشان میدهند که ویروس هرپس عامل تبخال میتواند به مغز نفوذ کرده و با ایجاد التهاب مزمن، در بروز بیماریهای عصبی مانند آلزایمر نقش داشته باشد.
ویروس هرپس سیمپلکس نوع ۱ (HSV-۱)، که بهطور رایج با تبخال شناخته میشود، میتواند به سیستم عصبی مرکزی نفوذ کند و بخشهای خاصی از مغز را هدف قرار دهد. محققان با ردیابی مسیر HSV-۱ در مغز، این ویروس را در نواحی کلیدی که مسئول عملکردهایی مانند خواب و تنظیم خلقوخو هستند، یافتند.
پژوهشگران دانشگاه کلرادو آنشوتز با ارائه یافتههای جدید، به تأثیرات طولانیمدت عفونت HSV-۱ پرداختهاند. نتایج این مطالعه که امروز در ژورنال ویروسشناسی منتشر شده، از نخستین پژوهشهاست که نحوه نفوذ این ویروس رایج به مغز را روشن کرده و به درک بهتر از چگونگی تحریک بیماریهای عصبی توسط HSV-۱ کمک میکند.
کریستی نیمایر، دانشیار نورولوژی در دانشگاه کلرادو آنشوتز، گفت: «اخیراً این ویروس رایج بهعنوان عاملی برای بیماریهای تحلیلبرنده عصبی، از جمله بیماری آلزایمر مطرح شده است، اما تاکنون مسیر مشخصی برای نفوذ آن به سیستم عصبی مرکزی شناسایی نشده بود. شناسایی نحوه ورود HSV-۱ به مغز و نواحی آسیبپذیر آن، کلید درک چگونگی آغاز بیماری است.»
ردیابی مسیر HSV-۱ در مغز
پس از ورود HSV-۱ به مغز، پژوهشگران بررسی کردند که آیا ویروس بهطور تصادفی حرکت میکند یا نواحی خاصی را هدف قرار میدهد. آنها توانستند مسیر حرکت و نحوه انتقال ویروس در مغز را ردیابی کرده و مشاهده کنند که این ویروس نواحی حیاتی مانند ساقه مغز، که کنترل خواب و حرکت را بر عهده دارد، را آلوده میکند. همچنین HSV-۱ در نواحی تولیدکننده سروتونین و نوراپینفرین و هیپوتالاموس یافت شد، که این مرکز نقش مهمی در تنظیم اشتها، خواب، خلقوخو و هورمونها دارد.
نیمایر افزود: «حتی اگر حضور HSV-۱ منجر به التهاب کامل مغزی نشود، میتواند بر عملکرد این نواحی تأثیر بگذارد.»
نقش میکروگلیا در عفونت HSV-۱
نیمایر و همکارانش همچنین نحوه تعامل HSV-۱ با سلولهای ایمنی کلیدی مغز، یعنی میکروگلیا، را بررسی کردند. آنها دریافتند که میکروگلیا در تعامل با HSV-۱ دچار التهاب میشود، اما در برخی نواحی مغز، این التهاب حتی پس از عدم شناسایی ویروس نیز ادامه مییابد.
نیمایر گفت: «شناسایی نقش میکروگلیا سرنخهای مفیدی در خصوص پیامدهای عفونت HSV-۱ و چگونگی تحریک بیماریهای عصبی فراهم میکند. سلولهای بهطور مداوم ملتهب میتوانند به التهاب مزمن منجر شوند، که یکی از عوامل شناختهشده در بروز چندین بیماری عصبی و تحلیلبرنده عصبی است. این پژوهش به درک بهتر تعامل ویروسها با سلامت کلی مغز و شروع بیماریهای گسترده عصبی و آلزایمر کمک میکند.»