رئیس کل بانک مرکزی: بانکها حق برداشت از حساب مردم و ضامنین را ندارند /ذخایر هنگفتی داریم که مسدود شده
رییسکل بانک مرکزی با اشاره به نامیده شدن سال ۹۸ از سوی مقام معظم رهبری به سال رونق تولید داخلی، گفت: این اتفاق با توجه به سیاستهای اتخاذ شده، محقق شد و امروز با رشد اقتصادی در بخش غیرنفتی روبرو هستیم.
به گزارش تدبیرشرق ,به نقل از ایرنا، رییسکل بانک مرکزی با اشاره به نامیده شدن سال ۹۸ از سوی مقام معظم رهبری به سال رونق تولید داخلی، گفت: این اتفاق با توجه به سیاستهای اتخاذ شده، محقق شد و امروز با رشد اقتصادی در بخش غیرنفتی روبرو هستیم.
عبدالناصر همتی رییس بانک مرکزی با تسلیت به خانواده درگذشتگان ویروس کرونا اظهار کرد: مجموعه تصمیماتی در دولت گرفته شد تا تسهیلاتی در اختیار کسانی قرار گیرد که درآمدشان به دلیل شیوع ویروس مورد تهدید قرار گرفته. دو هفته پیش در شورای پول و اعتبار تصویب شد؛ اقساط کسانی که کسب و کارشان دچار مشکل شده، سه ماه به تعویق بیفتد. دولت، کارگروهی تعیین کرد و ۱۰ گروه مشخص شدند که سه ماه اقساطشان به تأخیر افتد.
وی ادامه داد: کسانی که فکر می کنند جزو این مصادیق هستند به شعب مراجعه نکنند؛ بانک ها مدارا خواهند کرد؛ کسانی که وام قرض الحسنه گرفتند، نیازمند بودند و تأکید کردیم تا سه ماه کسانی که قرض الحسنه گرفتند ضرورتی ندارد اقساطشان را پرداخت کنند.
رییس کل بانک مرکزی تصریح کرد: برداشت از ضامن در این شرایط کار خوبی نیست؛ ما به ۲۰ هزار شعبه این مصوبه را دادیم و بروکراسی اداری باعث شده به برخی شعب این مصوبات نرسد. اگر از حساب ضامنین برداشته شده باشد، بانک ها موظف هستند این رقم را برگردانند و تا سه ماه درباره قرض الحسنه بانک ها حق برداشت ندارند. این اعلام رسمی است و من از مدیران عامل بانک ها درخواست دارم که این موضوع را رعایت کنند و باید با مردم همراهی کنند. اکثریت این مصوبه را رعایت می کنند و ممکن است برخی تخلف کنند که برخورد می کنیم.
وی درباره چک های برگشتی این ایام به دلیل شیوع ویروس کرونا، عنوان کرد: اخیراً قانون چک اصلاح شد و در این قانون، پیش بینی شده کسی که یک چک برگشتی داشته باشد در هیچ بانکی خدمات به وی ارائه نمی شود. هرکسی چک می دهد موظف به پر کردن چک است اما ما معتقدیم اگر کسی چک برگشتی داشت که دلیل آن اثرات شیوع ویروس کرونا باشد، از خدمات بانکی محروم نمی شود و تا ۳۱ اردیبهشت به مدت سه ماه فرصت جبران دارد.
همتی ادامه داد: سقف کارت به کارت را به ۱۰ میلیون تومان افزایش دادیم و سقف کارت هدیه را نیز افزایش دادیم و به ۲ میلیون تومان رساندیم. همچنین پرداخت نقدی پول نیز به ۵۰۰ هزار تومان رسید و این اتفاق برای عدم مراجعه مردم به شعبه بانک است و این مهم با توجه به آلودگی پول، اختیاری است. تراکنش های خرید اینترنتی ما افزایش یافته و بهمن ۹۹ میلیون تراکنش اینترنتی داشتیم و از زمان تعبیه رمز پویا، ۵۵ درصد جرایم بانکی کاهش یافته است. همچنین متوسط تراکنش از ۴۵۰ هزار تومان به ۶۲۰ هزار تومان رسیده است و مردم به بانکداری الکترونیکی روی آورده اند.
وی تأکید کرد: همه امور بانکی را از طریق بانکداری الکترونیکی انجام دهیم. مردم برخی امور را می توانند عقب بیندازند و شبکه بانکی الکترونیکی می تواند امور مختلف را پاسخگو باشد. ابلاغ شده که یک باجه برای دریافت و پرداخت پول نقد باشد و پروتکل های مناسب ویروس کرونا نیز در این بخش در نظر گرفته شود.
رییس کل بانک مرکزی با انتقاد از عدم رعایت موارد تأکید شده برای مقابله با شیوع ویروس کرونا، گفت: بازار، مملو از شهروندان است و نمی دانم مردم چرا رعایت نمی کنند. از همکاران بانکی تقدیر می کنم و همکاران بانکی در ازدحام جمعیت، فداکاری می کنند.
«به مدیران گفتیم در صورت امکان بانک ها را شیفتی کنند و مشکلات همکاران از جمله همکاران خانم که بچه دارند را درنظر بگیرند و این اختیار را دارند.»
همتی با اشاره به تسهیلات درنظر گرفته شده در صندوق بین المللی پول برای کشورهای درگیر ویروس کرونا از جمله ایران، تأکید کرد: این حق ماست و کوچکترین گام، برخورداری از این حق است و ما ۶۰ سال است از این حق استفاده نکردیم. چرا امروز که نیاز به تجهیزات داریم از تسهیلات استفاده نکنیم؟ ما درخواست را دادیم و مشخص می شود مدعیان عدالت در عرصه بین المللی چه تصمیمی می گیرند و در نهایت معلوم می شود چه اتفاقی می افتد و آیا دخالت آمریکا دراین زمینه اثر دارد. هر روز پیگیر این ماجرا هستیم و هیچ شرطی در پرداخت این تسهیل وجود ندارد و شاید درباره نحوه دریافت و پرداخت نکاتی وجود داشته باشد.
وی تصریح کرد: ما ذخایر هنگفتی داریم و این ذخایر را آمریکا مسدود کرده است. از ابتدای امسال ۳۹.۲ میلیارد دلار بانک مرکزی برای واردات تأمین ارز کرده است. ما به دلیل تحریم ها در تأمین ارزی امورات، با احتیاط رفتار می کنیم و از حقوق بین المللی خود قطعاً استفاده می کنیم.
رییس کل بانک مرکزی ادامه داد: امسال و تا این لحظه ۱۴.۸ میلیارد دلار کالای اساسی و تجهیزات پزشکی وارد کردیم. شایعاتی شد و مردم برای خرید به مغازه ها مراجعه کردند اما فردای آنروز باز مغازه ها پر بود. در عین حال به تصاویر منتشر شده از فروشگاه های کشورهای دیگر توجه کنید. صادرکنندگان ما از ابتدای سال، ۲۴.۴ میلیارد دلار صادرکنندگان غیر نفتی ارز آوردند و این رکورد قابل توجهی است. ۱.۵ میلیارد دلار ارز در اسفند در نیما عرضه کردیم اما در عین حال از حق خود استفاده می کنیم و برای آزادی ده ها میلیارد دلار بلوکه شده در بانک های خارجی تلاش می کنیم.
وی یادآور شد: مقام معظم رهبری فرمودند که امسال سال رونق تولید است و ۹ ماه ابتدای سال نشان می دهد فرمان رهبر معظم انقلاب تحقق یافته است. سال گذشته رشد نفتی و غیر نفتی ما منفی شد اما امسال با تلاش نهادهای مختلف کار وسیعی برای تولید داخلی آغاز شدو این مهم نتیجه داد. ما در پاییز رشد اقتصادی نفتی و غیر نفتی مثبت داشتیم. ۳.۳ درصد رشد غیر نفتی داشتیم و این به معنای رونق تولید در کشور است؛ البته کرونا در اسفند ممکن است در این روند اثر داشته باشد اما این روند در کل ادامه خواهد داشت. شعار رونق تولید سال ۹۸ در کشور محقق شد و امیدوارم این روند ادامه داشته باشد.
رییس کل بانک مرکزی گفت: در آمریکا احساس کردند کرونا ممکن است در بخش هایی خلل ایجاد کند و اقتصاد این کشور بهم ریخته و اقتصاد آمریکا رو به رکود است. این توجیه بازار ارز ما نیست و شرایط، موقتی و گذراست. از ابتدای سال تاکنون سیل آمد و ۱۸ هزار میلیارد روی دست دولت هزینه گذاشت. حوادث سرنگونی پهباد و نفتکش های منطقه و تأسیسات آرامکو و افزایش بنزین و تنش های اینچنینی و سقوط ناگوار هموطنان و کرونا و سقوط قیمت نفت و دیگر مسائل، منطقه را تحت تأثیر قرار داد اما با همه این شرایط، چقدر قیمت ارز متغیر بود. به رغم ادعای شبکه های معاند چقدر تغییر ارز داشتیم؟ امروز رقم ارز نسبت به ابتدای سال ۱۵ درصد رشد کرده و این، در حالی است که ۳۵ درصد تورم داشتیم.
همتی اظهار کرد: نرخ ذاتی ارز این نیست؛ وضع کرونا و ارز و بسته شدن مرزها، موجب شده جو روانی ایجاد شود و افزایش ارز داشته باشیم. ذخایر ارزی بانک مرکزی قابل توجه است و ما وارد این نوسانات بازار ارز نخواهیم شود و با آرامش، بازار را به ثبات می رسانیم و سال بعد با سیاست های جدید ارزی روبرو می شویم. عمده تأمین ارز ما در سامانه نیماست و نرخ این سامانه در دو هفته اخیر، کاهشی بوده است. عمده خریدار بازار آزاد، بانک مرکزی است؛ بنا بر این، اطمینان می دهم بانک مرکزی در بازار تسلط دارد و تحت تأثیر هیجانات قرار نمی گیرد.
وی گفت: ۸۵۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات بانکی دادیم که بالای ۳۰ درصد به صنعت داده شده و در بخش سرمایه در گردش نیز به صنعت توجه شده است. رونق تولید در کشور بدون تأمین مالی اتفاق نیفتاده و سیستم بانکی کار خود را کرده است. بانک مرکزی به کمک بخش های متضرر از کرونا می آید و ما کنار فعالان این افرادو بخش ها هستیم.
همتی درباره سیاست بازار باز یادآور شد: سال های بسیاری است که بازار باز نداشتیم و هدف اصلی ما کنترل تورم و سود بانکی است. مشکل ما این است که بازار اوراق ما عمق ندارد و باید اوراق بیشتری از سوی وزارت اقتصاد و دارایی ارائه شود اما همین اقدامات، موجب شده که نرخ سود ما ۱۸.۴ باشد و نرخ سود اوراق ۲۰ تا ۲۱ درصد باشد.
وی افزود: انتظار ما از دولت این است که اوراق بیشتری را منتشر کند؛ ما این قول را می دهیم از طریق بازار باز نرخ سود افزایش پیدا نکند.
رییس کل بانک مرکزی درباره ادغام بانک های نیروهای مسلح توضیح داد: این اتفاق در مراحل خوبی است و کار سه بانک از پنج بانک به پایان رسیده است و مجامع مربوط به این بخش، پس از عید انجام می شود و تابلوی این بانک ها نیز تغییر می کند.
همتی همچنین تأکید کرد: رشد نقدینگی در سال ۹۸ رقمی حدود ۲۹ درصد بود و این رقم با توجه به مسائل رخ داده در این سال، رقم بسیار قابل توجهی است. بانک مرکزی یکتنه بسیاری از تعهدات را بر عهده گرفت و این مهم رشد نقدینگی را موجب می شود.
نیازهای روزمره مردم در حال تأمین است اما امروز در این بخش مشکلی نداریم. تورم و افزایش قیمت بر اساس شک های رخ داده اتفاق افتاد اما مدیریت بازار دست ماست و با تلاش بیشتر، وضع بهتر خواهد شد.
وی تأکید کرد: همه در یک کشتی نشسته ایم و با نوشتن این موضوع که تورم وحشتناکی داریم، چه تفاوتی با رسانه های خارجی داریم؟ چرا از رشد اقتصادی تعریف نمی کنیم؟ در شرایطی که کانال های مالی ما با بازارهای جهانی را بسته اند، باز رشد مثبت داشته ایم و به این مسأله نمی پردازیم. اگر انتظارات منفی داریم و اطلاعات درستی نداریم، آنرا مطرح نکنیم. نباید به این موضوع اشاره کنیم که نظام در مسأله اقتصادی موفق بوده است. پیش بینی های ما بر اساس اتفاقات غیر کرونایی این است که تورم ۲۰ درصد باشد و ممکن است به دلیل این ویروس، تغییراتی داشته باشیم.
/دیارمیرزا