سایت اصولگرا هم اعتراض کرد:تصمیمات مجلس برای بودجه1400، کالاهای اساسی و دارو را به شدت گران می کند
تدبیرشرق/سایت رجانیوز نزدیک به جبهه پایداری نوشت:با حذف 8 میلیارد دلار ارز 4200 از بودجه و افزایش نرخ ارز کالاهای اساسی به 17500 تومان در سال آینده، قطعاً در بخش کالاهای اساسی شاهد تورم خواهیم بود که این تورم علاوه بر اینکه بر اقشار ضعیف جامعه، بیشترین تأثیر را خواهد داشت، موجب رشد تورم در کل اقتصاد نیز خواهد شد.
به عنوان نمونه پس از گران شدن گوشت و حذف آن از سفره غذایی طبقات ضعیف جامعه، مرغ با وجود مشقتهای فراوان توانسته خود را سر سفره مردم نگه دارد.
مرغ از کالاهایی مصرفی مردم است که ارز 4200 تومانی برای تهیه خوراک و واکسن آن هزینه میشود. اما حذف ارز 4200 تومانی میتواند قیمت هر کیلو مرغ را از 22 هزار تومان به چیزی حدود 50 تا 60 هزار تومان افزایش دهد و حتی قیمت تخم مرغ را هم به طرز عجیبی بالا ببرد. حتی موافقان افزایش قیمت ارز در بودجه سال آتی نیز این افزایش عجیب قیمت مرغ را پس از اجرای این قانون انکار نمیکنند.
پرویز فروغی دبیر کانون مرغداران گوشتی معتقد است تک نرخی شدن ارز در اقتصاد ایران، تصمیم درستی است که باید بسیار زودتر از این اجرا می شد. اما فروغی درباره اینکه این تصمیم ممکن است به کاهش قدرت خرید مردم منجر شود در صحبتی عجیب میگوید: مردم چطور گوشت بیش از 100 هزار تومان را می خرند مرغ را نیز می توانند بخرند؛ در ابتدا ممکن است بازار به افزایش قیمت مرغ واکنش نشان دهد و میزان مصرف آن در میان مردم کاهش یابد اما به هر حال باید پروتیئن مورد نیاز مردم تامین گردد!
وی همچنین معتقد است اجرای این قانون باعث کمبود نقدینگی مرغداران خواهد شد و لازم است که بانک ها و دولت به مرغداران برای افزایش و تامین نقدینگی کمک کنند!
کمالی سروستانی، مشاور عالی اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی ایران نظر دیگری دارد و میگوید: حذف ارز دولتی تاثیرات عمیقی خواهد داشت و قیمت دان مرغ که وارداتی است تا سه برابر افزایش مییابد.
تصویب و اجرای این قانون در دارو نیز که ارز دولتی دریافت میکند اتفاقات مشابهی را رقم میزند و میتواند سلامت مردم را تهدید کند. سابقه نیز نشان داده که افزایش چند کالا به سرعت منجر به افزایش قیمت در سایر کالاها خواهد شد.
یکی از اهداف موافقان افزایش نرخ ارز از 11500 به 17500 تکنرخی کردن ارز است و بر این باورند که نرخ ارز 25 هزار تومانی بازار غیررسمی نیز به 17500 تومان کاهش خواهد یافت. درحالیکه سابقهی تاریخی چند سال اخیر نشان میدهد که افزایش نرخ ارز در بودجه نهتنها منجر به کاهش قیمت غیر رسمی نشده، بلکه شاهد افزایش قیمت نیز بودهایم. برای مثال نرخ ارز در بودجه 1398 نسبت به بودجه سال 1397 از 3500 به حدود 8000 هزار تومان افزایش یافت و این امر موجب نشد که نرخ ارز در سال 1398 کاهش یابد، بلکه شاهد رشد نرخ ارز تا 14 هزار تومان نیز بودیم.
هرگاه دولتها به صورت رسمی نرخ ارز را افزاش داده اند نرخ بازار آزاد نیز افزایش یافته است. بر اساس طرح مجلس عملا یک رشد 230 درصدی اعمال خواهد شد. واقعیتهای تاریخی نشان میدهد این موضوع میتواند به افزایش قیمت ارز در بازار آزاد منجر شود.