در روزهای قرنطینه رخ داد؛ دستبرد گنج یابان به محوطه های باستانی گیلان
حفاران غیرمجاز از خلوتی محوطههای تاریخی و باستانی در روزهای قرنطینه و شیوع ویروس کرونا سوءاستفاده کردند و به محوطههای باستانی استان دستبرد زدند.
این سکوت و خلوتی هرچند میتواند مانعی برای ادامه روند گسترش بیماری کرونا باشد اما شرایط را برای حفاران غیرمجاز و متجاوزان به محوطههای باستانی مهیا کرده تا بتوانند دستی به میراث ملی برسانند و حفاریهایی برای کشف اشیای عتیقه و به قول خودشان گنج؛ انجام دهند.
استان گیلان با داشتن محوطههای باستانی ارزشمندی در رودبار، تالش، فومن، املش و رودسر، همواره یکی از استانهایی است که در صدر حمله حفاران غیرمجاز قرار دارد.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان گفت: طی دوره تعطیلات نوروزی و البته تعطیلاتی که به دلیل شیوع ویروس کرونا شاهد بودیم، ۲ محوطه تاریخی در گیلان مورد دستبرد حفاران غیرمجاز قرار گرفت. در واقع اینگونه شده است که برخی از افراد از موقعیت بهوجود آمده؛ سوءاستفاده کردند و به این اماکن دستبرد زدند. این درحالی است که اکنون برای تردد بین شهری در استان با مشکل روبهرو هستیم. با این وجود یگان حفاظت میراث بازدیدهای لازم را انجام میدهد.
شهرود امیر انتخابی ادامه داد: باوجود آنکه قلعه صلصال لیسار در تالش تقریبا داخل شهر قرار دارد اما حفاران غیرمجاز از تعطیلی این روزها استفاده کردهاند و چند بخش را حفاری و همچنین دیواری را که در حال مرمت بود، سوراخ کردند. البته در نخستین روز از حضور این حفارها متوجه شدیم و شهرداری لیسار هم وارد عمل شد.
مدیرکل میراث و گردشگری گیلان همچنین از دستگیری ۶ حفار غیرمجاز در رودسر گیلان خبر داد.
ی گفت: یگان حفاظت اداره کل میراث فرهنگی طی گزارشهای ارسالی در بخش رحیمآباد موفق به کشف و ضبط ادوات حفاری غیرمجاز و دستگیری ۶ نفر شد.
امیرانتخابی ادامه داد: در این حفاریها، حفاران شی بهدست نیاوردند. اصولا تصور اشتباهی در میان عموم جامعه درخصوص محوطههای باستانی و آثار تاریخی و گورستانها مبنی بر وجود حتمی اشیای عتیقه، طلا و به قول خودشان گنج وجود دارد. این درحالی است که اغلب گمانهزنیهای باستانشناسی که در این محوطهها انجام میشود برای رسیدن به پاسخ پرسشهای علمی است نه کشف گنج و اگر شی یا استخوانی بهدست بیاید برای باستانشناسان ارزش دارد و ارزش مادی آن برای حفاران و گنجیابان آنچنان که میاندیشند، نیست.
به گفته مدیرکل میراث و گردشگری گیلان، بسیاری از حفاران غیرمجاز این استان، کارشان حفاری غیرمجاز است و حتی بعد از دستگیری و گذراندن دوره زندان و به محض آنکه آزاد میشوند دوباره به دنبال حفاریهای غیرمجاز میروند. به نوعی میتوان گفت این افراد آفتی برای میراث و آثار باستانی استان هستند.
این درحالی است که باوجود بیش از ۱۲۰۰ محوطه و اثر ثبت شده در گیلان، فقط ۵۵ نیرو برای حفاظت از این آثار فعال هستند.
/گیل خبر