برگزیت همچنان قربانی میگیرد؟!
برگزیت همچنان قربانی میگیرد؟!
وبلاگ > تاجیک، نصرت اله – اتحادیه اروپا از آن خیکهائی است که اگر انگلیس آنرا رها کند معلوم نیست او بریتانیای کبیر را رها کند! من هر زمان این کلمه را میبینم یاد آن جمله کلیدی رضا شاه می افتم که در جزیره موریس در اتاق خود قدم میزد و در مقابل آئینه میگفت: قدر قدرت، قوی شوکت، زرشک! واقعا” زندگی ، حالت و سکانات این رهبران جوامع درس عبرتی باید باشد برای آینده گانشان.
ترزا می همان اشتباهی را کرد که دیوید کامرون که مخالف خروج از اتحادیه اروپا بود، انجام داد. اما صداقت و نیکنامی کامرون در صحنه سیاست و حکومت در انگلیس و مسئولیت پذیری اش در این دوران که کمتر کسی به فکر پاسخگوئی است، مثال زدنی است. هر دو اینها بیش از حد روی خصیصه رهبری خود مطمئن بودند. هر سیاستمداری لزوما” واجد خصوصیات و ویژگیهای رهبری نیست. هم کامرون برای سیاست ورزی در حلقه دیتون خوب پروده شده بود و هم ترزا می نشان داده بود از بعضی از ویژگیهای مدیریت سیاسی و به عبارت دیگر اجرائی کردن تصمیمات سیاست و حکومت دارای توانمندیهائی است. ظرفیتهائی نظیر پر کاری و قاطعیت. اما آنچه که هر دو اینها را بر زمین زد ، نه دید اقتصادی مردم انگلیس که خود به آن کاملا” واقفند، بلکه نشان از آن دارد که آنها درک درستی از خواست مقطعی مردم خویش ندارند.
اگر چه در پی شکست حزب حاکم محافظهکار در کسب اکثریت پارلمان، برخی از مقامات انگلیسی از داخل و خارج حزب محافظهکار خواستار استعفای «ترزا می» شده اند، اما لجاجت وی که یکی از خصوصیت منفی شخصیتی او در رهبری حزب کارگر است باعث شده او آنگونه که دیلی اکسپرس اعلام کرده است، استعفا نمی کند و برای تشکیل دولت تلاش خواهد کرد. اگر چه منع قانونی برای چنین تلاشی نیست اما اخلاق و عرف سیاست انگلیس دلالت بر آن دارد که خانم می در قبال این راهبردش که با شکست مواجه شده است مسئولیت پذیر باشد. زیرا به حداکثر نرسیدن کرسیهای حزب محافظه کار در انتخابات زودهنگام پارلمانی که خانم می امید داشت حامیان بیشنری در مجلس عوام آن کشور برای مدیریت خروج از برگزیت داشته باشد و نه تنها از دست دادن اکثریت گذشته و تشکیل دولت ائتلافی نه تنها به موضع وی در حل مشکلات داخلی و خارجی کمک نمیکند بلکه همچون مانعی است که برهه آینده جامعه انگلیس را متاثر میسازد. بعنوان مثال با قوت گرفتن احتمال بى ثباتى سياسى در انگلستان در پى این نتایج و از دست رفتن اكثريت محافظه كاران در پارلمان و لزوم تشكيل دولت ائتلافى، ارزش پوند به شدت كاهش يافته است.
این تزلزل سیاسی از آنجا اهمیت دارد که هیچ یک از احزاب رقیب در این انتخابات نتوانسته ا ند اکثریت کرسیها را کسب کنند دوره مذاکرات با رهبران این نهاد بین المللی طولانی شده و شرایط برای ترک اتحادیه اروپا سخت تر می شود. زیرا هنوز خروج انگلیس از اتحادیه اروپا شروع نشده سیاست و حکومت در انگلیس اینچنین مجروح میدهد تا چه رسد به فردای خروج که همه در آن مانده اند! بعد از دیوید کامرون که زندگی سیاسی اش را در گرو خروج از اتحادیه گذاشت اینبار ظاهرا” نوبت ترزا می است. وی در ماه مارس گذشته با درخواست رسمی از اتحادیه اروپا روند ترک این اتحادیه را به جریان انداخت. بر این اساس مارس ۲۰۱۹ میلادی زمان ترک این اتحادیه در نظر گرفته شده است. در این فاصله دولت انگلیس باید بتواند با مذاکره بر سر شرایط ترک این اتحادیه، بیشترین منافع اقتصادی را نصیب خود سازد. اما در صورتی که به هر دلیل این مذاکرات به نتیجه نرسد تاخیری در زمان تعیین شده به وجود نخواهد آمد و عضویت بریتانیا در اتحادیه اروپا لغو خواهد شد و انگلیس به نتایجی که می خواهد نمی تواند دست یابد. و همان خواهد شد که قبلا” اشاره کرده ام که مردم انگلیس کاسب مسلک و فقط می خواهند امتیازاتی از اتحادیه بدست اورند اما ناگهان کنترل از دست رهبران جامعه انگلیس و صد البته حزب محافظه کار در رفت و آنچه نمی خواستند اتفاق افتاد! و ظاهرا” برگزیت همچنان نخست وزیر میبلعد؟!
منبع: روزنامه مستقل شماره 164 مورخ شنبه 20.3.96