موگرینی: اتحادیه اروپا دارای تعهد به محافظت توافق اتمی هست
به گزارش تدبیرشرق به نقل از ایسنا، فدریکا موگرینی، مسئول سیاست بیگانه اتحادیه اروپا در سخنرانی خود در پارلمان اروپا در مورد برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) به دیدار دیروز سران آمریکا و کشور کره شمالی اشاره نمود و گفت که این دیدار اثبات می نماید دیپلماسی و صحبت تنها راه پیش رو برای حل مسائل هست.
این همان مسیری هست که جامعه بین الملل و اتحادیه اروپا بیشتر از یک دهه با ایران ادامه دهند که به حاصل شدن توافق اتمی با این کشور منتج گردید.
وی تصریح نمود: ما این کار را انجام دادیم چون که در راستای منفعت های امنیتی اروپا و منفعت های امنیتی جهان بود. از طریق این توافق ما از اشاعه اتمی و یک منازعه منطقه ای جلوگیری نمودیم. این توافق نزدیک به سه سال هست که اجرا می گردد. ایران همان طور که آژانس بین المللی انرژی اتمی تایید می نماید که آخرین بار آن چند هفته پیش بود، به تعهدها اتمی خود پایبند هست.
مسئول سیاست بیگانه اتحادیه اروپا با تاکید بر اینکه موضع این اتحادیه تغییر نکرده و هنوز به اجرای کامل و موثر برجام پایبند هست، گفت: آنچه امروز تغییر کرده این هست که آمریکا روز هشتم ماه مه تصمیم یکجانبه خود برای خارج شدن از برجام را اتخاذ کرد، توافقی چندجانبه که به صورت یکپارچه در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل به تصویب رسید.
موگرینی افزود: اتحادیه اروپا به صورت یکپارچه و سریع در بالاترین سطح در نشست سران کشورهای عضو اتحادیه اروپا در صوفیه در ۱۶ مه عکس العمل نمایش داد و وزیران امور خارجه نیز چند هفته پیش در شورای ارتباطات بیگانه این تعهد را مورد تاکید قرار دادند. از یک ماه گذشته تاحالا جامعه بین الملل به پشتیبانی قوی خود از توافق اتمی با ایران ادامه داده هست چون که هیچ جایگزین بهتری وجود ندارد و جهان توان ندارد یک رقابت اتمی را بویژه در منطقه خاورمیانه تاب بیاورد.
وی با بیان اینکه در تمام نشست هایش با دیگر کشورهای جامعه بین الملل شاهد پشتیبانی آنان از توافق اتمی بوده هست، اضافه کرد: دیگر طرف های توافق اتمی یعنی فرانسه، آلمان، انگلستان، روسیه و چین نیز از این توافق پشتیبانی کرده اند. ما علاوه بر این نشست کمیسیون مشترک را بعد از خارج شدن آمریکا از توافق برگزار کردیم و کار روی اجرای تعهدها مربوط اتمی هنوز ادامه دارد، این برای امنیت ضروری هست؛ برای امنیت خودمان و امنیت منطقه. ما ضمانت می کنیم که فارغ از خارج شدن آمریکا از توافق این اتفاق خواهد افتاد.
موگرینی تصریح نمود: اجرای توافق در هر دو زمینه تعهدها اتمی و اقتصادی باید ادامه یابد چون که بخش ضروری دیگر این توافق برطرف تحریم ها و مجال هایی هست که این توافق برای عادی سازی ارتباطات اقتصادی و تجارت با ایران فراهم می کند. قبل از همه توسط اتحادیه اروپا و کشورهای عضو و به علاوه دیگر اعضای جامعه بین الملل.
مسئول سیاست بیگانه اتحادیه اروپا با اشاره به اینکه زیادی از شرکت های اروپایی بعد از اجرای برجام، تجارت با ایران را با حسن نیت آغاز کرده اند، گفت: اما بعضی از آنان تاحالا اعلام نموده اند که برای اجتناب از مجازات آمریکا همکاری خود با ایران را متوقف خواهند کرد. دیگران نیز اعلام نموده اند که از گفتگوها خود (با ایران) که قبل تر آغاز نموده بودند کنار خواهند رفت، چیزی که در راستای منفعت های اروپا نیز نیست. همان طور که می دانید و توان دارید متصور شوید این شرایط فشار زیادی را بویژه از سوی افرادی که به طور مستمر با توافق مخالف بودند ایجاد نموده هست.
بدیهی هست که این کارهای نقض توافق اتمی نیست اما مشخصا به اعتمادسازی کمک نمی کند و به منزله اعمال فشار بر جامعه بین الملل هست. حالا روشن هست که منفعت های امنیتی و استراتژیک ما باید محافظت گردد و توافق اتمی باید ادامه یابد. ما به صورت متحد، قاطع و محکم برای محافظت همزمان منفعت های امنیتی و حاکمیت اقتصادی مان عمل کرده ایم و این یک داعیه برای ایران هست تا به اجرای تعهدها اتمی اش همچنان ادامه دهد، هر جایگزین دیگری پیامدهای مصیبت بار می باشد و بدون استثناء امنیت ما را کاهش خواهد داد.
موگرینی با اشاره به کارهای موخر کمیسیون اروپا برای اجرای مقررات مسدودکننده به منظور محافظت از شرکت های اروپایی در مقابل تحریم های واشنگتن بر علیه تهران، گفت: همان گونه که گفته ام ما با وزیران امور خارجه کشورهای عضو در شورای ارتباطات بیگانه روی این مسئله کار کردیم، ما روی ضرورت ترکیب کوشش هایمان در سطح اتحادیه اروپا با تلاش های در حال انجام در سطح کارشناسان بهمراه کارهای فردی کشورهای عضو برای محافظت از اپراتورهای اقتصادی ملی شان معطوف بودیم. این تنها راهی هست که میتوان به صورت موثر کارهای در سطح اتحادیه اروپا و کارهای ملی را در فرمت همکاری ترکیب کرد.
وی اضافه کرد: به همین سبب ما تصمیم گرفتیم که یک شبکه تشکیل شده از کارهای ملی تمامی کشورهای عضو اتحادیه اروپا برای افزایش همکاری و تقویت کوشش هایمان ایجاد کنیم، این برای محافظت ایران در توافق اتمی ضروری هست.
مسئول سیاست بیگانه اتحادیه اروپا علاوه بر این با بیان اینکه ایران نیز باید قسمت خود را انجام دهد و استانداردهایش بر علیه پولشویی و تامین مالی تروریسم را بالا بردن دهد و اصلاحاتی در راستای بانکداری انجام دهد، گفت: تعهد ما برای محافظت توافق اتمی به سود آمریکا نیز هست چون که محافظت این توافق برای امنیت مشترک مان یعنی امنیت اروپا و آمریکا و به علاوه تمام خاورمیانه ضروری هست. محافظت این توافق علاوه بر این برای ادامه کانال های رابطه ای ارزشمندمان با ایران ضروری به شمار می آید. توافق اتمی هیچ وقت برای حل و رسیدگی به تمامی مسائل مربوط به ایران نبوده هست، بالعکس در آغاز این روند یعنی حدود ۱۵ سال پیش تصمیم گرفته گردید که هدف از این توافق تنها به مبحث اتمی محدود باشد. چه آن را دوست دارا باشیم یا نه، این ماموریتی بود که نماینده عالیرتبه (اتحادیه اروپا) در آن زمان از سوی شورای امنیت سازمان ملل گرفت و این مسئولیتی بود که به آن عمل گردید.
موگرینی با بیان اینکه اتحادیه اروپا نگرانی هایی در مورد دیگر مباحث مربوط به ایران دارد، تاکید کرد: اما این مسائل رابطه ای با اجرای توافق اتمی ندارد و بدون توافق رسیدگی به آنان آسان تر نخواهد بود. اذن دهید بگویم که در جریان تمام سال های گفتگوها برای حاصل شدن توافق اتمی هر مبحث دیگری که رابطه ای با اتمی نداشت به طور اساسی روی میز (مذاکره) نبود. هر زمان که شما توافق اتمی را با ایران محافظت کنید و آینده آن را ضمانت کنید فضا برای رسیدگی به مسائل دیگر باز می باشد.
من باید بگویم که ما یک گفت وگوی منطقه ای با ایران که اتحادیه اروپا آن را ارشاد می کند و فرانسه، آلمان، ایتالیا و انگلستان در آن حاضر هستند آغاز نموده ایم.
مسئول سیاست بیگانه اتحادیه اروپا در ادامه اظهارات خود گفت: اگر توافق اتمی شکست بخورد رسیدگی به نگرانی های غیرهسته ای به مراتب دشوارتر می باشد. تنش های کنونی حول توافق اتمی تاحالا نیز فضا را برای صحبت بر سر دیگر مسائل تنگ تر کرده هست و ما باور داریم که به سود هیچ کس نیست این کانال های رابطه ای بویژه آنهایی که باز نگه داشته شده اند مسدود گردد.
موگرینی اضافه کرد: موضع ما در ازای توافق اتمی ایران بر مبنای اصول مان و طبق عملگرایی هست. توافق اتمی اروپا را امن تر کرده و از رقابت اتمی در خاورمیانه جلوگیری می نماید. این توافق منفعت های اقتصادی برای مردم ایران بهمراه دارد و این دستاورد باید ادامه یابد. توافق علاوه بر این کانال های جدید و ارزشمندی را برای دیپلماسی و صحبت می گشاید به همین سبب هست که ما دارای تعهد و مصمم به محافظت توافق اتمی و جلوگیری از افزایش تنش ها در یک منطقه دارای مشکل و جهان هستیم چون که اروپا و جهان توان ندارد از دست رفتن تمامی اینها را تحمل کند.
انتهای پیام