آقای ترامپ! این توافق خوبی که مدام از آن سخن می گویید کجاست؟ / می دانید عواقب خروج از برجام برای شما چیست؟ / چرا کره شمالی باید به ما اعتماد کند؟
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
شورای سردبیری نیویورک تایمز نوشت: پرزیدنت ترامپ ضمن پشت کردن به توافق هسته ای ایران گفت که به توافقی بهتر دست خواهد یافت که شامل کنترل برنامه موشکی و نفوذ منطقه ای ایران خواهد شد.
به گزارش «انتخاب»؛ در ادامه این مقاله می خوانیم: این جملات به نظرتان آشنا نیست؟ بله هست. این دقیقا همان موضعی است که ترامپ پس از خروج از توافق آب و هوایی پاریس گرفت. دقیقا همان وعده های توخالی را تکرار کرد و گفت که برای روند صلح خاورمیانه و مراقبت های بهداشتی ارزان تر و در دسترس تر برنامه ها دارد. تاکنون، ترامپ بارها و بارها نشان داده است که مصمم به نابودی توافق ها است که امری نسبتا ساده برای یک رئیس جمهور محسوب می شود. او همچنین نشان داده کاملا از عمق و بینش استراتژیک و صبر برای انعقاد توافقی جدید برخوردار نیست.
وقتی بحث خطر مسابقه تسلیحات هسته ای در خاورمیانه پیش می آید، هیچ نشانه ای از اینکه ایران یا دیگر قدرت های بزرگ باقی مانده در توافق تاکنون موفق برجام، در طرح و تله ترامپ بیافتند وجود ندارد. به احتمال زیاد، تصمیم ترامپ باعث خواهد شد که ایران برنامه تقویت شده هسته ای خود را از سر بگیرد، روابطش با اروپایی ها سرد شود، اعتبار امریکا دچار خدشه شود، و توافقی خوب با کره شمالی دشوار تر شود.
به عبارت دیگر، انتظار این ماجرا از ترامپ می رفت. مردی که ظاهرا به خاطر یک کتاب و یک برنامه تلوییزیونی شهرتی به عنوان کسی که «توافق جوش می زند» دارد، رکوردی از نابودی تحریم های از خود برجای می گذارد.
ترامپ اغلب درگیر نابودی میراث سلف خود است، اما تعدادی از توافق های آن دوره از جمله برجام خیلی او را آزار دادند. توافق هسته ای که دستاور دیپلمایک اوباما بود، در سال ۲۰۱۵ بدست آمد و برنامه هسته ای ایران را در ازای لغو تحریم ها محدود کرد.
بازرسان بین المللی همراه با مسئولان امنیتی امریکایی و اسرائیلی بارها اعلام کرده اند که ایران به تعهدات خود پایبند بوده است. اما ظاهرا این مسائل برای ترامپ اهمیتی ندارد، ترامپی که با تندروهای ضد ایران در دولتش و همچنین نتانیاهو و اسرائیل که همگی معتقدند مشکلشان با تهران فقط از طریق بحران اقتصادی یا اقدام نظامی حل می شود، متحد شده است.
چندین ماه پیش از اعلام موضعش و اعمال بالاترین سطح تحریم های اقتصادی علیه کشورهایی که با تهران معامل می کنند، ترامپ توپ را به زمین اروپا انداخت و گفت نواقص برجام را رفع کنید. برای چندین ماه، اروپایی ها استدلال کردند که این ماجرا با یک توافق جانبی حل می شود اما همه چیز در نهایت فروپاشید. به نظر می رسد ترامپ از اول هم جدیتی در یافتن و رسیدن به مصالحه نداشته است. اروپایی ها و ایرانی ها که اکنون می گویند به توافق پایبند می مانند، امیدوارند که این موضوع را مدیریت کنند. در این بین، ظاهرا ترامپ هیچ پلن B یا نقشه دومی ندارد، جز افزایش فشار به ایران.
این پیام غیرسازنده و ناکوکی به حساب می آید، آن هم زمانی که ترامپ از جنگ طلبی در مقابل کره شمالی به دیپلماسی روی اورده و اماده ی دیدار با کیم جونگ اون می شود تا او را متقاعده به خلع سلاح هسته ای کند.
با تمام این اوصاف، چرا کره شمالی باید باور کند که امریکایی ها به توافق هایی که روسای جمهور میکنند، عمل می کنند؟ درحالیکه شرایط در رابطه با ایران خطرناک است، باید گفت وضعیت پیش امده با کره شمالی خطرناک تر است. ایان این توافق برای ترامپ دست یافتنی است؟