اختصاصی /گام های موثرسازمان آب منطقه ای گیلان در فصل کم آبی/لزوم ایجاد آرامش و همدلی از سوی خبرگزاری فارس در سال زراعی پیش رو!
اختصاصی تدبیر شرق – مهدی روحی : طی دو دهه اخیر خشکسالی بهعنوان فراگیرترین مخاطره آبوهوایی و زیست محیطی در منطقه خاورمیانه و به تبع آن فلات ایران، تأثیرات منفی همهجانبه بر ابعاد زندگی ساکنان این مناطق گذاشته است. نمود اثرات تغییر آبوهوا در پهنه ایران بهصورت فقر بارشی و بالابودن دمای هوا به گونهای است که حتی تبعات جانبی آن، استان پربارشی چون گیلان را نیز به دلیل وابستگی به منابع آبی فرااستانی بینصیب نمیگذارد و لطمههای جبرانناپذیری به ساختار توسعه و کشاورزی این استان وارد میکند. رویارویی با بحران خشکسالی و تغییر آبوهوا، مستلزم شیوههای متحولانه و نوین در افزایش بهرهوری و صرفهجویی در روشهای آبیاری و کشاورزی برای کاهش اثرات سوء تغییر آب و هوا و سازگاری با شرایط آبوهوایی پیشرو است که نیازمند برآورد بودجه ای قابل توجه و تخصیص به موقع آن از سوی دولتمردان بوده تا مدیران استانی بتوانند با بهره گیری از تجارب و تخصص خویش در زمان مناسب به رفع بحران کم آبی برای کشاورزان منطقه بپردازند .
اخیرا خبرگزاری فارس گیلان طی گزارشی با عنوان ” برنجکاران استان از خشکی شالیزارها بحران را فریاد میکشند/ عدم پاسخگویی مدیرعامل آب منطقهای گیلان “ با چشم بستن بر روی اقدامات موثرانجام شده توسط سازمان آب منطقه ای گیلان برای فصل زراعی پیش رو در استان ،بدون در نظر گرفتن حد انصاف و عدالت به شیوه برخی گزارش های جهت دار خود سعی در بی ارزش نشان دادن عملکرد و تلاشهای بی وقفه دولتمردان نموده تا به جای ایجاد فراغت وآرامش و همدلی در شرایط کنونی برای کشاورزان منطقه ،پرچم دار تشتت ونا آرامی وتفرقه و اختلاف گردد! این رسانه با گزارش غیر کارشناسانه و فقدان نگاه علمی و عملی و بر پایه غریزه و احساسات به انعکاس پاره ای از سخنان برخی شالی کاران استان پرداخته تا با این تمهید تصویری مکدر ومخدوش از فصل زراعی امسال ارائه داده و مدیریت منابع آب استان را مسول مستقیم کم آبی وخشکی برخی شالیزارها واراضی کشاورزی منطقه جلوه دهد غافل از اینکه ذره ای به خود زحمت کنکاش و تحقیق را نداده تا متوجه شود سازمان مطبوع چه گامهای موثری را در فصل زراعی پیش رو برای کشاورزان و زمینهای زراعی آنها برداشته است .
هر چند نگرانی و دغدغه شالیکاران جهت برداشت بهینه محصولات خود با توجه به شرایط آبی سال زراعی پیش رو باید برای مدیران اجرایی استان حائز اهمیت باشد اما با توجه به گزارشات اخیر سازمان آب منطقه ای استان گیلان مبنی براینکه تا به امروز میزان ذخیره آب پشت سد سفید رود نسبت به دوره سال گذشته ۱۱۰ میلیون متر مکعب کاهش داشته و ورودی آب رودخانه های سد سفید رود نیز نسبت به سال گذشته یک چهارم کاهش دارد بنابراین با در نظر گرفتن منابع آبهای زیر زمینی و سطحی در استان، صرفه جویی کشاورزان در آب مصرفی برای زمینهای کشاورزی امری ضروری به نظر می رسد .
درسال زراعی پیش روسازمان آب منطقه ای گیلان به عنوان متولی منابع آب استان قدم های منحصر به فردی را برداشته که متاسفانه از دید برخی منتقدان مستور مانده و همچون گزارش یک طرفه خبرگزاری فارس مورد بی مهری واقع شده است .در جهت مدیریت بهینه مصرف آب کشاورزی و تسریع در فرآیند آبرسانی و در مقایسه با سالهای گذشته از مجموع یک هزار و هفتاد ویک کیلومتر انهار نیازمند لایروبی تا کنون بیش از هزار کیلومتر آن لایروبی شده که در نوع خود بی سابقه بوده است . همچنین با توجه به اینکه پتانسیل حجم آب ذخیره در آب بندانهای استان برابر با ۱۰۰ میلیون متر مکعب است تا کنون بیش از۹۰ درصد از این حجم ذخیره سازی انجام شده است . ازطرفی بیش از۳۰۳ مورد ایستگاههای پمپاژآب در سطح استان تا کنون آماده بهره برداری است که پتانسیل تأمین آب از محل ایستگاه های پمپاژ در سطح شبکه ۱۱۰ میلیون متر مکعب و از محل برداشت از زهکش ها و باز چرخانی آب و آورد رودخانه ها حدود ۱۰۰میلیون متر مکعب خواهد بود. همچنین جهت مدیریت توزیع آب احداث دریچه های جدید و بازسازی و جایگزینی به جای دریچه های فرسوده در سطح کانال های استان نیز از موارد موثر برای استفاده بهینه از آب زراعی برای شالیزارها می باشد . از طرفی به منظور دخیره سازی آب مصرفی و جلوگیری از هدر رفتن آبهای سطحی عملیات احداث ۴ سد بزرگ و ۱۰سد کوچک در این دوره از مدیریت سازمان آب منطقه ای استان گیلان سرعت بیشتری به خود گرفت که در نتیجه تا پایان سال جاری ، هشت مورد از آنها به بهره برداری خواهد رسید .
بنابراین انتظار می رود تمامی منتقدان بالاخص خبرگزاری با سابقه فارس با توجه به وضعیت خشکسالی استان و کاهش میزان منابع آب در سال زراعی ۹۶-۹۷ به دور از هر گونه حب و بغض رسانه ای و سیاسی با مدیران اجرایی استان در راستای ایجاد آرامش همسو و هم دل بوده تا کارشناسان امر با طیب خاطر به رتق و فتق امور بپردازند تا با همیاری و همکاری سایر مسوولان و اصحاب رسانه سال زراعی پیش رو با حداقل مشکلات و مصائب به سر منزل مقصود برسد.