آخرین خبرهابین الملل

در کنفرانس رم با حضور وزرای خارجه ایران و عربستان چه گذشت؟ همه چشم ها به سوی تهران است/ ایران باثبات ترین کشور در خاورمیانه است و بهترین توانایی را دارد تا نیروی خود را به کار گیرد

ایران باثبات ترین کشور در خاورمیانه است و بهترین توانایی را دارد تا نیروی خود را به کار گیرد.
به گزارش سايت تدبیرشرق، «پل گیلسپی» تحلیلگر روزنامه «ایریش تایمز» در یادداشتی در این روزنامه مطلب را با نقل قولی از محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران آغاز می کند:«ما در منطقه هستیم. ما هرگز منطقه را ترک نخواهیم کرد. ما نمی خواهیم خانه مان را ترک کنیم این در راستای منافع ماست که امنیت این منطقه را حفظ کنیم».
ظریف هفته گذشته در رم این اظهارات را بیان کرد در نشستی با حضور کارشناسان حوزه سیاست خارجی که توسط اندیشکده ای ایتالیایی و وزارت امور خارجه آن کشور سازماندهی شده بود. موضوع اصلی درباره افزایش تنش بین ایران و عربستان سعودی در خاورمیانه از طریق جنگ نیابتی آنان در یمن،‌عراق، لبنان و قطر بود.
یکی از سخنرانان گفت که ایران از مداخله امریکا در عراق از سال ۲۰۰۳ میلادی سود برده است و تبدیل به یک بازیگر کلیدی شده است. او چشم انداز منطقه در دوران پسا داعش را ترسیم کرد که در آن این سازمان از نظر نظامی و نه از نظر سیاسی شکست خورده است. جنگ ها با منازعات شیعه و سنی شکل می گیرند، جنگ های داخلی، دولت های ضعیف و فقدان سیاستگذاری یا دیپلماسی رسمی.
هیچ قدرت جهانی به عنوان یک داور وجود ندارد و دونالد ترامپ رییس جمهوری امریکا اورشلیم (بیت المقدس) را به عنوان پایتخت اسرائیل این هفته برسمیت شناخت. اتحاد اخیر ایران با بازیگران غیر شیعه از جمله کردها، قطری ها، ترک ها و افغان ها براساس تقسیم بندی های مذهبی نبوده اند.
 این اظهارات ظریف بود. او گفت این اتحادها بازی برد – برد برای منطقه بوده است و برای حل مشکلات آن و از سوی عربستان سعودی رد شده است از سوی کشوری که خواستار آن است تا ایران از مرزهایش عقب نشینی کند.
ظریف اشاره کرد که امنیت باید در هر جامعه ای مورد پیگیری قرار گیرد و نباید با تحمیل خارجی باشد او گفت که فرمول گفت و گو برای به اشتراک گذاری نفوذ مطنقه ای بایستی یافته شود. با این حال، «عادل الجبیر» وزیر امور خارجه عربستان سعودی در این کنفرانس گفت که ایران از زمان انقلاب ۱۹۷۹ نفوذ منفی در منطقه داشته است. او مدعی شد که ایران درصدد صادرات خرابکاری بدون توجه به قوانین بین المللی و همسایگی خوب بوده است و اکنون باید هزینه و بهای این موضوع را در لبنان پرداخت کند. او قویا از سیاست خارجی فعال شاهزاده محمد بن سلمان پادشاه عربستان سعودی دفاع کرد هم چنین از اصلاحات داخلی رادیکال او دفاع کرد».
ستون نویس «ایریش تایمز» در ادامه می نویسد:«به گفته «ولی نصر» کارشناس امور خاورمیانه از دانشگاه «جان هاپکینز» ما در لحظه ای منحصر بفرد در خاورمیانه زندگی می کنیم که در آن ساختارهای دولتی و نظم منطقه ای توسط قدرت های استعماری پس از جنگ جهانی تنظیم شدند.
او می گوید در این میان امریکا تنها می تواند در مقابل افزایش نفوذ ایران دیواری برای مهار با استقرار صدها هزار نیرو در منطقه برای بار دیگر ایجاد کند. در واقع،‌ ایران باثبات ترین کشور منطقه است و بهترین قابلیت را برای بکارگیری نیروی خود دارد.
ایران هرگز تحت استعمار قدرت های خارجی قرار نگرفته است و به مراتب کهن تر، متمدن تر، انعطاف پذیرتر و از نظر اجتماعی منسجم تر از همسایگانش از سال ۱۹۷۹ بوده است. حکومت در ایران در دست انقلابیون از طبقه متوسط رو به پایین بود که مشروعیت شان را به سبب افزایش فشار خارجی علیه ایران کسب می کردند تحریم هایی که بر روی طبقه متوسط ثروتمندتر نیز تاثیرگذار بوده اند و در واکنش به شعارهای ملی گرایانه پاسخ مثبت می دهند».
این روزنامه در ادامه می نویسد:«نصر با نگاهی به توافق هسته ای حاصل شده با ایران در سال ۲۰۱۴ میلادی با پنج عضو دائم شورای امنیت به علاوه اتحادیه اروپا و آلمان گفت که ترسی که دارد آن است که رکس تیلرسون وزیر امور خارجه امریکا برکنار شده و مایک پمپئو رییس سیا جای او را بگیرد مردی که همانند دیگر افراد حلقه ترامپ علیه ایران است.
 آنان خواستار سیاست تندتری علیه ایران هستند اما ترامپ بعید است که به آنان منابع نظامی لازم را بدهد. همان گونه که «والتر راسل مید» یکی از اندیشمندان سیاستگذاری امریکا که در آن جمع حاضر بود گفت ترامپ بیش تر تهدید لفظی و حرافی در مورد استفاده از قوه قهریه در خارج از مرزهای امریکا می کند نه آن که واقعا بخواهد در عمل این کار را انجام دهد. او دوست دارد برنده شود اما جنگیدن را دوست ندارد و بیش تر به ژست های تئاتری متوسل می شود تا مداخله مستقیم نظامی».
 این یادداشت نویس در ادامه می نویسد:«ظریف در ادامه اظهار کرد که موضوع اصلی آن است که آیا اتحادیه اروپا به در کنار توافق هسته ای ماندن ادامه می دهد و از مرتبط کردن آن با ازمایش های موشکی ایران خودداری می ورزد یا خیر.
 فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در این کنفرانس گفت که آن نهاد مصمم است تا شریک قابل اعتمادی باشد و بر دفاع از توافق هسته ای تاکید می کند. «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه در کنفرانسی خبری گفت که روسیه خواستار خاورمیانه ای پایدار، صلح امیز و باز رو به جهان است که قابلیت همزیستی فرهنگ ها در کنار یکدیگر را داشته باشد».

مطالب پیشنهادی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا