چند نکته درباب صحبتهایِ مهم رهبر انقلاب درباره مذاکره با دولت جدید ترامپ
تدبیرشرق: چند نکته درباب صحبتهایِ مهم رهبر انقلاب درباره مذاکره با دولت جدید ترامپ // علی قلهکی
۱. صحبتهای امروز رهبر انقلاب نیاز به فهمِ پشت صحنه اتفاقات منطقه و جهان دارد؛ احتمالا پیغامهایِ پنهانِ اخیر و یا تحریمِ شبکه نفتیِ صادراتِ نفتِ ایران به چین، وضعیت را اینقدر تیره کرده! شاید هم تهران در حال مهیا کردن شگفتانهای است!
۲. رهبری در بخشی از سخنرانی گفتند “مذاکره مشکلی از کشور حل نمیکند”؛ “مذاکره برای مذاکره” صرفا روندیست که اقتصاد کشور را شرطیتر از شرایط فعلی میکند! رهبر انقلاب خروجیِ ملموس از مذاکره میخواهد.
۳.عدم پایبندی آمریکا به معاهدات، رهبر انقلاب را کاملا به فرآیند مذاکرات و خروجیِ احتمالی بیاعتماد کرده است.
۴.دو تیم مهمی که در حوزه دورزدن تحریمها فعالند که یکی از آنان “آقازادههای فردِ تاثیرگذار در پروندهی هسته ای” و دیگری نیز “اخیرا از بند آزاد شده”، از چندماه قبل زیرساختهای دور زدنِ تحریمها برای حداقل ۴ تا ۱۰ سال آینده را مهیا کردند؛ که نشان میدهد زودتر از همه خبر از ادامه روند فعلیِ تحریمها داشتند!
۵.تصویب لوایح پالرمو و cft در مجمع تشخیص نیز بسیار سخت شده است. اگرچه پالرمو در کمیسیون مشترکِ مجمع احتمالا تصویب میشود، ولی تصویب cft در کمیسیونِ مجمع نیز سخت است چه برسد به اینکه در صحن مجمع هر دولایحه رای مثبت بیاورند.
۶.بخشی از صحبت رهبر انقلاب مبتنی بر تهدید آمریکا علیه ایران خصوصا در حوزه امنیت ملی بود که رهبری نیز گفتند ما نیز همین کار را انجام خواهیم داد! این حرف یعنی تقابل محدود در حوزه امنیتی و نظامی که بعید است آمریکا مستقیم ورود کند تا وقتی که پیمانکارش یعنی اسرائیل در منطقه است.
۷.مختصات صحنه نشان میدهد که ما نسبت به دورهی قبلی ترامپ لااقل قویتر نشدهایم (تعداد زیادی از کارشناسان در حوزههای مختلف حتی به کاهش قدرت ایران اعتقاد دارند!) در طرف مقابل ترامپ بنظر میرسد تصمیماتِ پختهتری میگیرد و فضای آمریکا نیز یکدست در اختیار اوست! دوپینگِ “ایلان ماسک” نیز بیتاثیر نیست.
۸.ایران از سال ۱۳۸۹ ضرباتِ جدیای از تحریمها خورده؛ زنجیری که در این سالها به پای ایران پیچیده، باعث کاهش سرمایه اجتماعی شده. همین امر ایران را به پای میز مذاکره با آمریکاییها کشانده که البته بنظر تشدید نیز شده است.
۹.بنظر میرسد آمریکاییها برای کشاندن ایران به میز مذاکرات _ برای رفتن هرچه سریعتر به سمت مهارِ چین_ اقداماتی را بصورت نیابتی (امنیتی و نظامی) انجام دهند؛ باید خیلی مراقب بود!
۱۰. شهادت حاج قاسم به دستور ترامپ، چیزی نیست که مردم ایران و رهبر انقلاب به راحتی از آن بگذرند.
جمع بندی: رهبرانقلاب روند قبلی را غیرعقلانی میدانند و بیخروجی؛ از طرفِ دیگر نگاهِ درونزا به اقتصاد نیز این سالها صرفا به شکلگیری شبکه بزرگِ دورزنندهیِ تحریمها در امارات، ترکیه، گرجستان و … شده که حامی وضع موجودند (بابت سود میلیارد دلاری سالیانه دور زدن تحریمها)
شرایط بسیار سخت و پیچیدهای _با توجه به شبکهی پرقدرت ذینفعِ تحریم و عدم اعتماد ایران به آمریکا!_ پیش روی ایران است.