اختصاصی تدبیرشرق// يكي گفت: خسن و خسين هر سه دختران مغاويه بودند كه در مدينه آنان را گرگ دريد. گفتند: خسن و خسين نبود، حسن و حسين بود. هر سه نبود، هر دو بود. دختر نبود، پسر بود. مغاويه نبود معاويه بود. معاويه هم نبود علي(ع) بود. در مدينه گرگ آنها را پاره نكرد بلكه امام حسن را زنش زهر داد، امام حسين را هم شمر ملعون تو صحراي كربلا شهيد كرد. آن كسي را هم كه گرگ خورد حضرت يوسف بود آن هم در مدينه نبود در راه كنعان به مصر بود آن هم نخورد بلكه برادرهاش گفتند خورد كه از اصل دروغ بود. هر وقت يك نفر مطلبي ميگويد كه هيچ جزء آن با هيچ جزئش نخواند اين مثل را به زبان میآرند. حالا شده حکایت یکی از سایتهای استان گیلان که مدعی اشتباه دکتر حقشناس در روزنامه تعادل شد. در یک یادداشت تحلیلی 212 کلمهای با دایره واژگان محدود، چند غلط علمی (که انشالله به دلیل ناآگاهی باشد) و یک مغلطه بزرگ!
نویسنده در این یادداشت، بنا دارد غلطهای علمی و مغالطه یادداشت سایت فوق الذکر را آشکار نماید و عملا پاسخی است بر آن تحلیل.
غلط علمی یک:
سایت مذکور ادعا نموده “تنها ۳۹ کشور در جهان عضو FATF شدهاند” و استاندار گیلان را متهم به دادن اطلاعات اشتباه کرده است اما نکته مغفول مانده این است که هم تعداد و هم مدعی اشتباه است و مخاطب را به گمراهی وادار میکند. اولاً 38 کشور در جهان عضو ناظر هستند وعدد 39 متعلق به گذشته است و روسیه بعد از 2023 از لیست عضوهای ناظر حذف گردیده. ثانیاً نویسنده سایت گیلانستان شاید به قرینه معنوی کلمه ناظر را بعد ازکلمه عضو حذف کرده و خواسته خودمان حدس بزنیم اما واقعیت آن است که FATF چون پیمانی بین الدولی است (یعنی پیمانی بین دولت هاست نه ملتها) عضو ناظر دارد و برعملکرد و رفتار مالی بقیه کشورها نظارت میکنند زین سبب به دلیل عدم برآوردن شدن انتظارات FATF در لیست خاکستری یا لیست سیاه قرار میگیرند. ایران، میانمار و کره شمالی در لیست سیاه FATF قرار دارند.
غلط علمی دو:
سایت نامبرده در بخشی دیگر ادعا نموده ” کشورهایی مثل امارات، قطر، کویت، بحرین و ارمنستان در FATF عضویت ندارد”. این مدعی هم، ناصواب و سفسطه آمیز است زیرا FATF علاوه بر 38 کشور عضو ناظر، دو سازمان به نامهای شورای همکاری خلیج فارس و کمیسون اروپا نیز عضو هستند.
در سازمان شورای همکاری خلیج فارس 6 کشور عضو هستند که عربستان عضو ناظر FATF و امارات، قطر، کویت و بحرین که سایت نامش را نبر آن را عضو FATF نداسته بود،عضو سازمان شورای همکاری خلیج فارس هستند که مستقیم عضو FATF است.
مغلطه متن – مغلطه مرد پوشالی:
مغلطه مرد پوشالی موقعی اتفاق میافتد که شخصی به جای پاسخ دادن به استدلال یا موضع واقعی طرف بحث، به معادل تحریفشده، بزرگنماییشده یا سوءبرداشتشده از آن استدلال یا موضع پاسخ دهد.
مرحله یک:شخص ۱ ادعای Y را مطرح میکند.
مرحله دو:شخص ۲ ادعای شخص ۱ را به شکلی تحریفشده بازگو میکند.
مرحله سه: شخص ۲ به معادل تحریفشدهی ادعا حمله میکند.
مرحله چهار: بنابراین ادعای Y غلط است.
با استفاده از تطبیق در مورد موضع خودمان نشان میدهیم چگونه از مغلطه استفاده نمودهاند.
مرحله یک: دکتر حق شناس از لزوم عضویت در FATF در روزنامه تعادل سخن میگوید.
مرحله دو: سایت اصولگرا در یادداشتی با دادن آدرس غلط ، سعی در تحریف صحبتهای دکتر حق شناس و در گمراهی مخاطب مینماید.
مرحله سه: همان آدرس غلط را به عنوان پیش فرض، درست معرفی میکند و نتیجه میگیرد که استاندار گیلان اطلاعات اشتباه منتشر نموده!
مرحله چهار: عضویت در FATF بیفایده و سر منشا مشکلات، درونی است.