امروز انجام شد؛ طرح مشکلات مناطق آزاد در بندرانزلی
با حضور رئیس و اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس برخی مشکلات مناطق آزاد با محوریت مسائل منطقه آزاد انزلی در این شهرستان احصا و بررسی شد.
به گزارش تدبیرشرق، منطقه آزاد انزلی امروز پنجشنبه ۶ دیماه میزبان رئیس و اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس بود که در راستای انجام وظیفه نظارتی، بازدید میدانی، بررسی و آشنایی بیشتر با ظرفیتها و نیز مشکلات زیرساختهای اقتصادی در سفر به گیلان با حضور در منطقه آزاد انزلی در جمع فعالان این حوزه مسائل و مشکلات را مورد احصا و بررسی قرار دادند.
مناطق آزاد نباید مصرف کننده و متقاضی ارز حاصل از فروش نفت باشند
سید شمسالدین حسینی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در این جلسه با اشاره به اینکه احیای قانون مناطق آزاد مهمترین خواستهای بود که امروز مطرح شد و باید پیگیر آن باشیم، اظهار کرد: یک بخش اصلی این قانون که باید احیا شود در رابطه با مالیات است.
وی با اشاره به اینکه ما نمیتوانیم در کمیسیون اقتصادی معافیتهای مالیاتی را اجرا کنیم و این امر نیاز به یک اهتمام و همکاری بین دولت و مجلس دارد، افزود: دبیر شورای عالی مناطق آزاد با وزیر اقتصاد و دارایی جلسه ای ترتیب داده و این موضوع آنجا به بحث گذاشته شود تا در هیئت دولت و مجلس به اتفاق نظر برسیم.
حسینی در خصوص حمایت کمیسیون اقتصادی از فعالیتهای مناطق آزاد گفت: از جمله موادی که مطرح شد تسری قوانین به مناطق آزاد بود. هرجایی که با مشکل مواجه شدید میتوانید بلافاصله طی نامهای؛ مورد را مطرح کرده تا به دبیر گروه تلفیق قوانین منعکس و در راستای حل موانع پیگیری شود.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در ادامه با بیان اینکه طی سالهای گذشته با اهتمام صورت گرفته برخی وارد کنندگان تبدیل به تولید کننده شدند، تصریح کرد: امروز باید شاهد وضعیتی باشیم که مناطق آزاد ارز داشته باشند.
وی با اشاره به فلسفه شکلگیری و به وجود آمدن مناطق آزاد تصریح کرد: شاید در ابتدا برای برخی واردات اختصاص ارز به مناطق آزاد قابل قبول بود ولی بعد از ۳۰ سال نباید منطقه آزاد مصرف کننده و متقاضی ارز حاصل از فروش نفت باشد.
حسینی با بیان اینکه آیا جایی در دنیا را سراغ دارید که منطقه آزاد مصرف کننده خالص ارز باشد؟ تاکید کرد: برنامهریزی کنید و از کمیسیون بخواهید که چه کار کنیم تا در مناطق آزاد صادر کننده خالص کشور باشیم.
با اراده؛ مشکلات مناطق آزاد را میتوان حل کرد
همچنین سعید رحمتزاده، رئیس فراکسیون نظارت بر مناطق آزاد و ویژه اقتصادی مجلس شورای اسلامی در این جلسه اظهار کرد: علت حضور در منطقه آزاد انزلی آشنا شدن با ظرفیتهای استان و این منطقه همچنین شنیدن کاستیها، مطالبات و نیازهای فعالان این عرصه است.
وی با بیان اینکه در هر مقطعی که باب گفتوگو و شنیدن به شایستگی و با نگاه صحیح و کارشناسی و البته همراه با دلسوزی برای این سرزمین و نظام و انقلاب سرلوحه کار مدیران بوده، شاهد پیشرفت بودیم، افزود: هر جایی که فاصله، ندیدن و نشنیدن بوده؛ عقب افتادیم.
نماینده صومعهسرا و نماینده معین بندرانزلی در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: با وجود اینکه مشکلات پیچیده، متراکم و متنوع؛ اما قابل حل هستند که اراده، برنامه، شنیدن و گفتن میخواهد.
رحمتزاده گفت: همکاران کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی تصمیم دارند در راستای برنامههای نظارتی مجلس شورای اسلامی و با هدف کمک به تولید کنندگان و فعالان حوزه اقتصاد ورود جدی داشته باشند.
مالیات بر ارزش افزوده باعث فرار سرمایه از مناطق آزاد شده است
رضا مسرور، دبیر شورای عالی مناطق آزاد کشور در این نشست اظهار کرد: کمیسیون اقتصادی مجلس نگاه ویژه و حمایتی به فعالیتهای اقتصادی دارد که این امر جای تقدیر دارد.
وی با اشاره به اینکه موضوعاتی که امروز در این جلسه مطرح شد موضوعات متفاوتی است و بخشی از این موضوعات در ارتباط خاص با منطقه آزاد انزلی است، افزود: باید مدیرعامل جدید منطقه آزاد انزلی کارگروههای مختلف از جمله کارگروه مالیات، صادرات، فناوری اطلاعات و کارگروه گمرک را هرچه سریعتر در منطقه آزاد انزلی انجام دهد.
مسرور با اشاره به دیگر موردی که در منطقه آزاد انزلی مطرح شده و در بسیاری مناطق آزاد دیده نمی شود، تصریح کرد: برخی از مواردی که مطرح شد در مناطق آزاد دیگر شاهد نیستیم از جمله اینکه اداره کل صنعت و معدن نباید به منطقه آزاد ورود کند و شما طبق قانون نباید اجازه دهید این کار انجام شود.
وی با تاکید بر اینکه طبق ماده ۶۵ اختیارات مدیریت صنایع بر عهده شماست، افزود: محیط زیست نباید اینجا ورود کند شما الان خودتان محیط زیست دارید و نباید اجازه دهید این کار صورت گیرد.
دبیر شورای عالی مناطق آزاد با بیان اینکه حضور بخش خصوصی در مناطق آزاد یکی از مواردی است که باید مورد توجه قرار بگیرد، گفت: از جمله مشارکت بخش خصوصی احداث بندر کاسپین را میتوان نام برد که بخش اعظمی از آن با سرمایهگذاری بخش خصوصی در بندرانزلی انجام شد و در سایر مناطق آزاد مورد توجه قرار گرفت.
مسرور همچنین تاکید کرد: عوارض ماشین آلات جزو اختیارات هیئت مدیره است که حتماً باید اصلاح شود.
دبیر شورای عال مناطق آزاد با بیان اینکه برای سرمایهگذاری هیچ راهی جز ایجاد مشوق نداریم، تصریح کرد: مشوق مزیت رقابتی است که شما باید خلق کنید و بخشی از مزیتها نیز قانونی است.
وی با اشاره به مالیات بر ارزش افزوده تصریح کرد: مالیات بر ارزش افزوده باعث فرار سرمایه از مناطق آزاد شده است.
مسرور با بیان اینکه با وضع این قانون، تولید کننده و صادر کننده داخلی نمیتواند با سرمایهگذار خارجی رقابت کند، تاکید کرد: این یک مورد قانونی است و اصلاح آن مشکل است ولی قطعاً با عنایت اعضای کمیسیون اقتصادی و نمایندگان مجلس قابل حل است.
لزوم توجه به ظرفیت منطقه آزاد انزلی در قانون توسعه
در این جلسه مصطفی طاعتی مقدم، رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل سازمان منطقه آزاد تجاری – صنعتی انزلی اظهار کرد: در اسناد بالا دستی قانون برنامه پیشرفت که اخیراً ابلاغ شده، منطقه آزاد انزلی مغفول مانده است.
وی با بیان اینکه دربند خ ماده ۱۰۱ بر بنادر با رویکرد تجاری، صنعتی و ترانزیتی تاکید شده، افزود: در آن تاکید، سواحل مکران و بندر امیرآباد آمده ولی منطقه آزاد انزلی که واجد این مزایاست، مغفول مانده است.
طاعتی مقدم تصریح کرد: با توجه به روال قانونی شاید رسیدگی به این موضوع سخت باشد ولی ما به عنوان منطقه آزاد انزلی با توجه به مزایایی که این منطقه دارد و فعالیتهایی که در آن صورت میگیرد انتظار داریم این موضوع برای منطقه آزاد انزلی هم مورد توجه واقع شود.
مناطق آزاد نیاز به افراد متخصص دارد
همچنین در این جلسه عقیل حق شناس، رئیس انجمن سرمایه گذاران و کار آفرینان منطقه آزاد انزلی اظهار کرد: فاصلهای که بین مسئولین و تولیدکنندگان است باید از بین برود و مسئولین در کنار تولید کنندگان باشند.
وی با بیان اینکه شرط گفتمان این است که همیشه در کنار هم باشیم، افزود: طبق قانون نمایندگان مجلس نماینده همه ملت ایران هستند و لذا انتظار میرود پیگیر حل مسائل باشند و با توجه به اینکه گفتمان دولت دکتر پزشکیان شایسته سالاری، شایسته گزینی و تخصص گرایی است از نمایندگان مجلس میخواهیم در این حوزه نظارت کنند.
رئیس انجمن سرمایه گذاران و کار آفرینان منطقه آزاد انزلی تصریح کرد: دلیل اینکه بخش خصوصی موفقتر از بخش دولتی هستند به کارگیری نیروی متخصص است.
رئیس انجمن سرمایه گذاران و کار آفرینان منطقه آزاد انزلی تاکید کرد: بخشی از مشکلاتی که الان در مناطق آزاد شاهد هستیم مشکلاتی است که به دلیل به کارگیری بعضی نیروهای غیرمتخصص ایجاد میشود.
حق شناس با بیان اینکه ما کتاب قانون مناطق آزاد را با ۵۰۲ صفحه داشتیم و الان این کتاب ۹۸۰ صفحه شده، تاکید کرد: اگر این کتاب را اجرایی کنیم دیگر دغدغهای نداریم و دبیر شورای عالی منطقه آزاد باید کفش آهنی بپوشد و این کتاب را دوباره احیا کند.
وی با اشاره به اینکه اواخر دهه نود دبیرخانه مناطق آزاد با هدف نظارت بیشتر تحت مجموعه وزارت اقتصاد قرار گرفت، گفت: این نظارت الان اجرایی نمیشود در حالی که نیاز به اجرای آن داریم.
به گزارش ایسنا اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در حاشیه حضور خود در منطقه آزاد انزلی از سه واحد تولیدی صادراتی و سومین شهرک صنعتی این منطقه بازدید کردند.