دخالت نمایندگان در عزل و نصب ها مغایر شئون نمایندگی
به گزارش تدبیرشرق، علیرضا انصاری پیری در یادداشتی نوشت: اصل پنجاه و هفتم قانون اساسی اشعار می دارد ” قوای حاکم در جمهوری اسلامی ایران عبارتند از: قوه مقننه ، قوه مجریه و قوه قضائیه که مستقل از یکدیگرند.”
فلسفه ی وجودی این اصل در قانون اساسی ، معطوف به این نگرانی است که مبادا تجمیع قدرت در یک قوه ، موجبات فساد ، خودکامگی و استبداد رای را فراهم آورد . از اینرو به منظور مهار قدرت با راهکار توزیع آن ، هریک از قوا مستقل از هم دارنده ی اختیار و عهده دار وظایفی است .
در ساختار نظام جمهوری اسلامی ، یکی از قوای مهم که به تعبیری در راس امور قرار دارد؛ قوه مقننه است که در قالب مجلس شورای اسلامی بروز و ظهور یافته است . مطابق اصل هشتاد و ششم قانون اساسی ، نمایندگان مجلس در مقام ایفای وظایف نمایندگی در اظهار نظر و رای خود کاملا آزادند و نمی توان آن ها را به سبب نظراتی که در مجلس اظهار کرده اند یا آرائی که در مقام ایفای نمایندگی خود داده اند ؛ تعقیب یا توقیف کرد .
علی رغم این مصونیت ، امکان تخلف نمایندگان در مواردی غیر از ایفای نقش نمایندگی موجب گردید ،نمایندگان در تاریخ ۱۳۹۱/۱/۱۵ در قالب مصوبه ای مجلس را موظف نمود در هر دوره حداکثر پس از سه ماه از تشکیل هیات رئیسه دائم ، به تشکیل هیاتی با ترکیب مشخص و مصرح در قانون مبادرت نماید تا آن هیات به عنوان یک مرجع قانونی بر رفتار نمایندگان نظارت داشته باشد و با بررسی گزارشات واصله در صورت احراز تخلف ، محدویت ها و مجازاتی برای متخلف اعمال نماید .
حسب بند ب ماده دو این قانون ، یکی از وظایف این هیات رسیدگی به گزارش های مربوط به رفتار خلاف شئون نمایندگی نمایندگان است . البته در ذیل این بند در تبصره یک قید شده ” منظور از موارد خلاف شئون نمایندگی رفتار خلاف عرف مسلم نمایندگی است به نحوی که نوعا نمایندگان آن را خلاف شان بدانند .”
یکی از موضوعاتی که این روزها در گروه های مجازی و در فضای رسانه ای و حتی مجامع عمومی شنیده و به چشم می آید ، دخالت برخی نمایندگان در عزل و نصب مدیران دولتی است . سوال مطرح در اذهان و جاری بر زبان ها این است که آیا نمایندگان محترم اصرار برخی از نمایندگان برای انتصاب گزینه ی خود دریکی از مناصب دولتی را که اولا در راستای ایفای نقش نمایندگی نیست و ثانیا مغایر اصل تفکیک قوا و برخلاف نظر صریح مقام رهبری مبنی بر عدم دخالت نمایندگان در عزل و نصب هاست ؛ مصداق رفتار خلاف شئون نمایندگی نمی دانند؟
در صورت اذعان به اینکه این نوع رفتار می تواند مصداق خلاف شئون نمایندگی باشد که با عنایت به ادعای مجلس مبنی بر اطاعت محض از نظرات رهبری و التزام به موازین قانونی ، نمی توان پاسخی غیر از این انتظار داشت . بنابراین می توان امیدوار بود در صورت ارسال گزارشات مستند هریک از مدیران دولتی و یا احدی از موکلین با موضوع دخالت نمایندگان در عزل و نصب ها ، هیات مذکور با رسیدگی به گزارشات ، موجبات اجتناب نمایندگان از این رفتار را فراهم آورد و در صورت اصرار و تکرار برخورد قانونی اعمال دارد.