ارزش بالای زمین گیلان دلیل واگذاری یک قطعه به دو خانوار در طرح جوانی جمعیت
سرپرست راه و شهرسازی گیلان با اشاره به طرح مطالبه یکی از خانوادههای باشکوه متقاضی دریافت زمین تشویقی، گفت: بالا بودن ارزش ریالی زمین، دلیل واگذاری یک قطعه به 2 خانوار در طرح جوانی جمعیت است.
به گزارش تدبیرشرق، به نقل از خبرگزاری فارس که اخیراً مطالبهای با عنوان «انتقاد از مشاع بودن زمین اهدایی به خانوارهای چند فرزندی در گیلان» به ثبت رسانده و در آن مطرح کرده بود که «اهدا زمین به خانوادههای چند فرزندی به حدی کُند و فرسایشی است که عده زیادی از افراد را برای پیگیری دلسرد میکند اما مشکل اصلی اینجاست که در استان گیلان که کمترین نرخ تولد فرزند در کشور را دارد و انتظار حمایت بیشتری در این زمینه است در اتفاقی عجیب قطعه زمینی را در خارج و حومه یک شهر که گاها با متقاضی چند شهر فاصله دارد انتخاب کردهاند. مشکل بزرگتر اینجاست قطعه زمین ۲۰۰ متری خارج از شهر را به دو خانوار تحویل میدهند یعنی من با یک خانواده دیگر بهصورت مشاع باید از این زمین استفاده کنم. سه دانگ برای یک خانواده و سه دانگ برای خانواده دیگر که یک و نیم دانگ برای پدر خانوار و یک و نیم دانگ هم برای مادر میشود؛ یعنی زمین ۲۰۰ متری با چهار نفر صاحب؛ که این زمین تقسیم هم نمیشود چون برای ۱۰۰ متر پروانه ساخت نمیدهند. حالا اگر یک نفر بخواهد در این زمین مشغول به ساخت خانه شود ولی طرف دیگر پول نداشته باشد باید چهکار کرد؟ اگر من بخواهم بفروشم ولی شریک من نخواهد آنگاه چه کنم؟ شراکت زوری با کسی که من انتخابش نمیکنم چه وجهی دارد؟ تمام این اتفاقات عجیب در منطقهای که انتظار بیشتری برای حمایت از آن میرود به بهانه گران بودن زمین در این استان انجام میشود که عذر بدتر از گناه است. در منطقهای که نرخ زادوولد کم است و زمینها گران است انتظار حمایت بیشتر است نه کمتر.»
مطالبهای که محمدرضا فلاحتگر سرپرست راه و شهرسازی گیلان گفته است این اداره کل نیز در راستای اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت مصوب ۲۴ آبان ۱۴۰۰ مجلس شورای اسلامی و آییننامه اجرایی مواد سه و چهار قانون مذکور مبنی بر تعیین حدود تکالیف قانونی ادارات کل راه و شهرسازی استانها در ارتباط با واگذاری زمین به متقاضیان واجد شرایط دارای سه فرزند و بیشتر و نحوه تخصیص اراضی بهمنظور اجرای طرح مزبور مکلف به برخی تعهدات است.
وی با اشاره به تقدم اختصاص زمین در راستای تحقق طرح نهضت ملی مسکن و محدودیت اراضی قابلواگذاری این اداره کل و ضرورت همکاری سایر ارگانها و نهادهای دولتی در خصوص اجرای ماده ۱۰ قانون جهش تولید مسکن، میگوید: «اراضی اختصاصی الزاماً میبایست دارای سند تکبرگ به نام سازمان ملی زمین و مسکن بوده و لذا همکاری بیشازپیش نهادها، سازمانها و دوایر دولتی مندرج در قانون مذکور در نیل هر چهبهتر و سریعتر به اهداف قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت تأثیرگذار خواهد بود.»
به گفته سرپرست راه و شهرسازی گیلان اراضی تخصیصی میبایست فاقد معارض و پرونده حقوقی مفتوح در مراجع قضایی باشند و الزاماً دارای کاربری مسکونی بوده لذا اختصاص اراضی با کاربریهای غیر از کاربری مسکونی دارای منع قانونی است.
فلاحتگر همچنین اعلام کرده که حداکثر مساحت تخصیصی میبایست به میزان ۲۰۰ مترمربع منطبق با ضوابط حدنصاب تفکیک بر اساس طرحهای جامع و تفصیلی شهری باشد و چنانچه قطعات موجود دارای مساحتی بیش از ۲۰۰ مترمربع باشند، مساحت مازاد بر ۲۰۰ مترمربع میبایست به نرخ کارشناسی روز محاسبه و متقاضی بهای کارشناسی روز مازاد را بهصورت نقد و دفعتاً واحده پرداخت و سپس انعقاد قرارداد واگذاری صورت پذیرد.
وی با بیان اینکه ارزش کارشناسی روز قطعات تخصیصی بهصورت خام میبایست کمتر از یازده میلیارد و ۷۲۰ میلیون ریال باشد، تصریح کرد: درصورتیکه ارزش قطعات تخصیصی بیش از یازده میلیارد و هفتصد و بیست میلیون ریال (یک میلیارد و ۱۷۲ میلیون تومان) و کمتر از 23 میلیارد و ۴۴۰ میلیون ریال (۲میلیارد و ۳۴۰ میلیون تومان) باشد در این صورت میبایست اولاً واگذاری قطعه زمین تخصیصی بهصورت مشاعی حداکثر به ۲ خانوار واجد شرایط صورت پذیرد و ثانیاً در صورت عدم تمایل، متقاضی میبایست مابهالتفاوت بهای کارشناسی روز ( بیش از ۱۱ میلیارد و ۴۲۰ میلیون ریال و کمتر از ۲۳ میلیارد و ۴۴۰ میلیون ریال) را بهصورت نقدی دفعتاً واحده پرداخت و سپس قرارداد واگذاری منعقد شود.
سرپرست راه و شهرسازی گیلان همچنین تأکید کرده که بهمنظور کشف قیمت، اخذ نظر کارشناس رسمی دادگستری و تصویب در هیئت نمایندگی سازمان ملی زمین و مسکن ضروری است.
فلاحتگر این را هم بیان کرده که هزینه آمادهسازی زمینهای اختصاصی بعد از اخذ نظر کارشناسی و طی مراحل قانونی بهصورت فروش اقساطی با دو سال تنفس و هشت سال اقساط (اقساط بهصورت سالانه و بدون کارمزد) در قالب تضامین قانونی از متقاضیان دریافت میشود.
به گفته وی، تاکنون باوجود تمامی محدودیتهای واگذاری زمین به واجدین شرایط در گیلان، به ۲۳۰ خانوار گیلانی زمین تخصیص داده شد و واگذاری اراضی برای سایر متقاضیان که صلاحیت آنها احرازشده، با جدیت در حال پیگیری است.