ولادیمیر آلکنو سرمربی والیبال ایران شد
البته که در این بین برخی از کارشناسان هم قبول پیشنهاد مربیگری والیبال ایران از سوی این مربی پرافتخار را امری دور از انتظار میپنداشتند مگر با این فرض که آلکنو همچنان انگیزه مدالگرفتن در المپیک را داشته باشد. اما همین فرض محال برگ برنده تیم ملی والیبال ایران شد تا بار دیگر یکی از بهترین مربیان والیبال جهان را در اختیار بگیرد. تیمی که قرارگرفتن در جمع چهار تیم برتر بازیهای المپیک ۲۰۲۰ توکیو را نشانه گرفته است.
ولادیمیر علاقه خاصی به بازیهای المپیک دارد و سه دورهای که هدایت تیم ملی والیبال کشورش را در بازیهای المپیک بر عهده داشته به نتایجی قابل قبول دست یافته است. او در المپیک ۲۰۰۸ پکن به مدال برنز رسید، در المپیک ۲۰۱۲ در یک فینال حماسی مقابل برزیل قهرمانی بازیها را از آن این تیم کرد و در المپیک ۲۰۱۶ ریو به جایگاه چهارمی دست یافت. سرمربی پیشین تیم ملی روسیه در مورد پیشنهاد هدایت تیم ملی ایران گفته که حضور در چهارمین المپیک متوالی برای او جذاب خواهد بود. تمام توافقات و مذاکرات انجام شده و حالا تنها یک امضا مانده تا ولادیمیر آلکنو رسما بهعنوان معرفی تیم ملی والیبال ایران معرفی شود. رئیس فدراسیون والیبال دراینباره میگوید: «کار جذب آلکنو تا حدود بسیار زیادی انجام شده و قرارداد این مربی را دو روز پیش برای او ارسال کردیم تا قراردادش امضا و رسمی شود. در قرارداد آلکنو همه جوانب و مقررات حقوقی رعایت شده است و نهایتا تا پایان هفته این قرارداد رسمی خواهد شد. البته ما جذب آلکنو را تمامشده میدانیم، اما باید قرارداد بین دو طرف امضا شود تا رسمی شود».
طبق وعدهای که داورزنی پیشازاین داده بود، سرمربی جدید تیم ملی والیبال از فروردینماه سال آینده کارش را آغاز خواهد کرد. چون در نیمه دوم سال هیچ رویدادی به خاطر کرونا برگزار نمیشود و فقط رقابتهای لیگ داخلی در جریان است، رئیس فدراسیون والیبال برنامهاش این است که قرارداد سرمربی جدید را ابتدای سال آینده، برای حضور در لیگ ملتها و بازیهای المپیک منعقد کند تا به این وسیله حداقل فدراسیون هم متحمل هزینه کمتری شود. او دراینباره توضیح میدهد: «قرار است آلکنو نوروز سال آینده به ایران بیاید. البته او کارش را به محض امضای قراردادش آغاز خواهد کرد و به بررسی و ارزیابی حریفان ایران در المپیک توکیو خواهد پرداخت. مسابقات لیگ داخلی را زیر نظر خواهد داشت. بازیهای لژیونرها در تیمهای خارجی را رصد میکند تا به محض ورود به ایران با شناخت کامل نفراتش را به اردوی تیم ملی دعوت کند».
اما سؤال اینجاست، فدراسیونی که هدفش حضور در بین چهار تیم برتر بازیهای المپیک توکیو است، چطور میخواهد در فاصله کوتاه چهار ماه تا بازیهای المپیک بازیکنانش را بشناسد و تیم منسجمی را تشکیل دهد؟ سرمربی خارجی باید حضور فیزیکی و ملموستری در ایران داشته باشد و همزمان با برگزاری رقابتهای لیگ برتر از نزدیک شاهد مسابقات باشد تا بتواند با مشورت بهترین انتخابها را در میان بازیکنان انجام دهد. اینها در حالی است که هفته اول لیگ ملتهای ۲۰۲۱ هم از ۲۴ اردیبهشتماه آغاز میشود. قرار بر این بود که سرمربی تیم ملی پیش از شروع مسابقات لیگ باشگاههای کشور انتخاب شود، اما با توجه به شرایط اقتصادی این موضوع امکانپذیر نیست و به همین خاطر مانند سالهای گذشته سرمربی جدید تیم ملی باید به دیدن فیلمهای لیگ والیبال ایران بسنده میکند.
بهاینترتیب داورزنی برای کاهش هزینهها، قرارداد با گزینه مورد نظر را فروردین ۱۴۰۰ خواهد بست و بعید به نظر میرسد در وضعیتی که فدراسیونها اعتبار مالی محدودی دارند، نظرش را تغییر بدهد. درست مثل تصمیمی که درباره قرارداد ایگور کولاکوویچ، سرمربی پیشین تیم ملی گرفت. ایگور که قراردادش تا المپیک ۲۰۲۰ توکیو بود، با تعویق این بازیها به خاطر کرونا، قراردادش بهطور دوستانه فسخ شد. رئیس فدراسیون والیبال دراینباره گفت: «چون همه رویدادهای بینالمللی تا پایان سال لغو شده و اردوهای تیم ملی تعطیل است، توجیهی ندارد که در شرایط بد اقتصادی کشور، حقوق دلاری بدهیم».
آشنایی بیشتر با سرمربی جدید تیم ملی والیبال
ولادیمیر آلکنو ۵۶ ساله از سال ۱۹۸۰ با حضور در تیم دانشگاه مینسک بهصورت رسمی و حرفهای بهعنوان یک ورزشکار معرفی شد و پس از آن فعالیتش را در تیمهای باشگاهی مختلف و ملی روسیه آغاز کرد. مدال طلای جام جهانی ۱۹۹۹، نایبقهرمانی اروپا در سال ۱۹۹۲ و مدال برنز اروپا در سال ۱۹۹۳، چهار مدال نقره و برنز لیگ جهانی (نقره سالهای ۱۹۹۳ و ۱۹۹۸، برنز سالهای ۱۹۹۶ و ۱۹۹۷) از جمله افتخارات این بازیکن در دوره حضورش در تیم ملی والیبال روسیه است. آلکنو از سال ۲۰۰۱ به مربیگری روی آورد و در اولین تجربه، با باشگاه «تورز وی. بی» قرارداد بست. قهرمانی در جام حذفی فرانسه، نخستین دستاورد این مربی بود که در سال ۲۰۰۳ بهدست آمد. سال بعد هم دومین موفقیت خود را با قهرمانی در لیگ پرو آ فرانسه در سال ۲۰۰۴ تکمیل کرد و پس از آن به وطن خود بازگشت تا با تیم دینامو مسکو قراردادی سهساله امضا کند.
او در سه سال حضور خود در مسکو، موفق به کسب مقام قهرمانی سوپرلیگ والیبال روسیه ۲۰۰۶ و قهرمانی جام حذفی روسیه در سال ۲۰۰۷ شد و سال بعد هدایت تیم ملی والیبال روسها را برای نخستین بار بر عهده گرفت. ولادیمیر تا سال ۲۰۰۸ عملکردی درخشان از خود به جای گذاشت و توانست تیم ملی والیبال روسیه را به مدال نقره جام جهانی و لیگ جهانی ۲۰۰۷ و مدال برنز بازیهای المپیک ۲۰۰۸ برساند.
او در سال ۲۰۰۸ هدایت باشگاه والیبال زنیتکازان را بر عهده گرفت و تا سال ۲۰۱۴ پنج قهرمانی سوپرلیگ روسیه را کسب کرد. آلکنو در سال ۲۰۱۰ برای دومین بار هدایت تیم ملی کشورش را بر عهده گرفت، درحالیکه بهعنوان سرمربی زنیتکازان نیز باقی ماند.
مدال طلای جام جهانی و لیگ جهانی ۲۰۱۱ با هدایت او برای روسها به دست آمد و در بازیهای المپیک ۲۰۱۲ لندن، تیم روسیه به دیدار پایانی راه یافت که با شکست برزیل، قهرمان شد. آلکنو در دیدار برابر برزیل، ترکیب متفاوت و عجیبی را به زمین فرستاد که این موضوع، شگفتی کارشناسان را به همراه داشت.
این مربی سرشناس، در دسامبر ۲۰۱۲ به دلیل مشکلات جسمانی از تیم ملی روسیه جدا شد، اما در سال ۲۰۱۵ برای سومین بار هدایت تیم ملی کشورش را بر عهده گرفت و با این تیم، در المپیک ۲۰۱۶ ریو شرکت کرد تا درخصوص هدایت روسیه در بازیهای المپیک، هتتریک کرده باشد. البته این بار فقط موفق به حضور در جمع چهار تیم پایانی شد و مدالی به دست نیاورد، اما کسب همین جایگاه در حضور تیم بزرگی، چون لهستان، ارزشمند بود. در المپیک ۲۰۱۶ ریو، تیمهای برزیل (میزبان)، ایتالیا و آمریکا بهترتیب در جایگاه اول تا سوم ایستادند. آلکنو در زمان هدایت تیم زنیتکازان، با سعید معروف یکی از بهترین پاسورهای دهه اخیر والیبال جهان همکاری کرد. این مربی همچنین در سالهای اخیر به دلیل رویارویی تیم ملی روسیه با ایران، شناخت خوبی از ملیپوشان کشورمان دارد.