بهمن صادق حسنی رئیس انجمن هنرهای نمایشی گیلان خبر داد؛ تئاترهای خیابانی در قالب طرح های آموزشی و با هدف افزایش نشاط اجتماعی، آبان و آذر سال جاری در سطح شهر لاهیجان اجرا می شوند
از ابتدای اسفند ماه و همزمان با شیوع ویروس کرونا در کشور که سبب تعطیلی مشاغل و توصیه به ماندن در خانهها شد، فعالیتهای هنری و به طور مشخص سینما و تئاتر تقریبا جزو اولین حرفههایی بودند که متوقف شدند. در استان گیلان هم که از اولین استان هایی بود که درگیر این ویروس شد تعطیلی سالن های نمایش در دستور کار قرار گرفت و عملا هنرمندان عرصهتئاتر استان با مشکل مواجه شدند. به همین بهانه گفتگویی با بهمن صادق حسنی رئیس انجمن هنرهای نمایشی گیلان که یکی از پیشکسوتان تئاتر استان است به گفتگو نشستیم تا آخرین وضعیت تئاتر گیلان در شرایط کنونی را بررسی کنیم.
وی با اشاره به روند تعطیلی فعالیت های نمایشی در ماههای اخیر گفت: همزمان با شیوع بیماری کرونا در کشور، استان گیلان بعنوان یکی از اولین استان هایی که درگیر این بیماری شد و وضعیت قرمز را در آن شاهد بودیم، بالاجبار فعالیت های فرهنگی هنری مانند تئاتر و آموزشگاههای بازیگری، تماشاخانه ها، تالارهای مرکزی در آن تعطیل شد و با این شرایط عملا گروههای نمایشی نتوانستند فعالیت های لازم را داشته باشند.
وی افزود: سیاست ما در همان دوران کرونایی به این شکل بود که با توجه به پتانسیل تئاتر خیابانی و با دستورالعمل مرکز هنرهای نمایشی که گیلان را به همراه ۳ استان دیگر بعنوان استان های پایلوت در زمینه اجرای تئاترهای خیابانی انتخاب کرد، ۷ گروه نمایشی در شهرستان های سیاهکل، لاهیجان، رشت و… را با اخذ مجوزهای لازم از اداره کل ارشاد اسلامی و فرمانداری های شهرستان ها به اجرای خیابانی پرداختند و سعی کردیم چراغ تئاتر به نحوی روشن بماند. بعد از آن چند نمایش صحنه ای هم به صورت محدود روی صحنه رفت..
رئیس انجمن هنرهای نمایشی گیلان ادامه داد: بیشترین عاملی که به گروههای نمایشی استان لطمه جبران ناپذیری وارد میکند در این شرایط اقتصادی دغدغه نان و عدم حمایت است. البته سیاست های اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان و مرکز هنرهای نمایشی بر این است که به نحوی ضرر هنرمندان تئاتر گیلان جبران شود که متاسفانه به جز پرداخت سه ماه از حق بیمه توسط صندوق اعتباری هنر و وامی که برای متقاضیان در نظر گرفته شد، هنوز این اتفاقات به طور کامل رخ نداده است. ما از طریق انجمن هنرهای نمایشی گیلان، پیگیر مطالبات گروههایی که زمان اجرای آنها مصادف شد با این بیماری و اجرا انها به تعویق افتاد هستیم و با هماهنگی کارشناسی تئاتر گیلان و معاونت هنری پرونده گروه ها را جهت حمایت به مرکز هنرهای نمایشی کشور ارسال کردیم و منتظریم که انشالا حمایتهای لازم از سوی مرکز صورت بگییرد و بخشی از خسارتهای گروه ها جبران شود.
وی در ادامه اظهار داشت: به اعتقاد من ارگان هایی که کار فرهنگی می کنند مانند شهرداری ها باید همچنان این حمایت ها را در دستور کار خود داشته باشند. تئاتر این ظرفیت را دارد که به شکل های مختلف و با رعایت پروتکل های بهداشتی در نشاط اجتماعی جامعه و اموزش ووووو موثر واقع شود
درست است که تماشاگر یکی از عناصر اصلی نمایش محسوب می شود، ولی این امکان وجود دارد که در فضاهای مجازی اتفاقاتی را رقم زد تا حداقل بودجه هایی که برای تئاتر اختصاص داده می شود به گروهها تزریق شود . حتی می توان با استاندار محترم مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و هرکسی که می تواند با صدا و سیما رایزنی داشته باشد تا تولیدات نمایشی گروه از شبکه استانی پخش شود.
هنرمندان ما یکی از قشرهای آسیب پذیر جامعه محسوب می شوند، به دلیل اینکه حرفه آنها مستقیما با تماشاچی ارتباط دارد. امیدوارم همه این ها دست به دست هم بدهد تا از این شرایط سخت عبور کنیم. بنده به دلیل ارتباط نزدیکی که با اهالی تئاتر گیلان دارم مشکلات آنها را بیشتر لمس می کنم. امروز تماشاخانه تازه تاسیس نارون عملا با بدهی سنگینی مواجه شده، باید به داد این تماشاخانه های خصوصی و همینطور آموزشگاههای بازیگری که هرکدام با سرمایه شخصی کار می کنند رسید. امیدوارم مدیران ارشد استانی نگاه ویژه ای به هنرمندان داشته باشند و بودجه های فرهنگی که سالهای گذشته مصوب می شد را به شکل درستی مدیریت و به بخش هنر تزریق کنند تا ما هم مانند سایر اقشار جامعه بتوانیم این دوران کرونایی را سپری کنیم.
صادق حسنی درپاسخ به سوالی درباره برگزاری جشنواره تئاتر استانی در سال جاری اظهار داشت: دو هفته قبل جلسه ای با سید امیر مصباح معاون هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان، کارشناس تئاتر ارشاد و اعضای هیئت مدیره انجمن نمایش برگزار کردیم و قرار شد با توجه به شیوه نامه ارسالی مرکز هنرهای نمایشی برای استان های کشور فراخوان جشنواره استانی تنظیم و منتشر نماییم. غیر متمرکز بودن، رعایت پروتکل های بهداشتی از جمله مواردی است که در آن لحاظ شده و انشالله اواخر آبان این جشنواره برگزار خواهد شد. در حال حاضر شیوه های برگزاری جشنواره اعم از حضور یا عدم حضور تماشاگران، برگزاری در چند شهر مختلف و… در حال بررسی است تا بتوانیم جشنواره امسال را برگزار و آثار برگزیده را برای جشنواره تئاتر فجر معرفی نماییم.
وی درباره دلایل برگزار نشدن جشنواره تئاتر خیابانی شهروند لاهیجان در سال جاری بیان کرد:
من هم این خبر را از رسانه ها خواندم. به نظر من جشنواره شهروند می توانست با توجه به شرایط موجود کشور و سیاست های مرکز به شکل های مختلف و با شیوه نامه جدید برگزار شود. ما به عنوان هنرمندان تئاتر استان، حداقل کاری که می توانستیم انجام دهیم این بود که امسال را به شکل استانی برگزار کنیم و هنرمندان تئاتر استان در قالب طرح های آموزشی در این جشنواره حضور داشته باشند که متاسفانه سیاست های مدیران فرهنگی ما اینگونه بوده که خیلی راغب به برگزاری جشنواره نبودند. من به عنوان عضو انجمن و یک پیشکسوت تئاتر این قول را به مردم هنردوست لاهیجان می دهم که بعد از ماههای محرم و صفر و در مهر و آبان با اخذ مجوزهای لازم از اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، فرمانداری، شهرداری و نهادهای مربوط اجراهای تئاتر خیابانی در قالب طرح های آموزشی برگزار نماییم. امیدوارم با حمایت دکتر فاضلی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی، سید امیر مصباح معاون هنری و نگار نادری رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی لاهیجان بتوانیم مجوزهای اجراهای عمومی را در سطح شهرستان لاهیجان برای افزایش نشاط اجتماعی شهروندان داشته باشیم.
وی در پایان اظهار داشت: امیدوارم اهالی رسانه و خبرنگاران استان در پوشش اتفاقات تئاتری در شرایط سخت کنونی همراه اهالی تئاتر استان باشند. من در آخر از استاندار خوب گیلان آقای ارسلان زارع که زمانی که به عنوان استاندار گیلان منصوب شدند، همه اهالی تئاتر بوشهر با من تماس گرفتند و تبریک گفتند و بیان کردند که خداراشکر ایشان که حامی تئاتر و فرهنگ هستند به گیلان شما آمده اند، مطمئن باشید حامی اهالی فرهنگ و هنر خواهند بود.
من بعنوان عضو کوچک خانواده بزرگ تئاتر گیلان از ایشان تقاضا دارم نگاه ویژه ای به هنرمندان بخصوص هنرمندان عرصه تئاتر داشته باشند. امیدوارم صدای من را استاندار خوب گیلان بشنوند و در این شرایط سخت بیش از همیشه به داد تئاتری های گیلان برسند.
گفتگو: اکبر حیدرپور
/بازباران