چرا تلگرامهای فارسی حذف شد؟
نسخههای فارسی تلگرام در حالی پس از فیلترینگ این پیامرسان مشغول فعالیت بودند که ظاهرا اکنون گوگلپلی به دلایل امنیتی این برنامهها را از فروشگاه خود حذف کرده است.
به گزارش تدبیرشرق، پس از فیلترینگ مقطعی تلگرام در دیماه سال ۱۳۹۶ و سپس فیلتر دوبارهی آن در ۱۰ اردیبهشت سال گذشته که تا امروز ادامه یافته، در کنار پیامرسانهای داخلی که مجال حضور بیشتری یافتند، نسخههای داخلی تلگرام که فیلتر نشده بودند، توانستند برخی از کاربران تلگرام را در این پیامرسان حفظ کنند؛ با این تفاوت که صرفاً در تلگرام طلایی و هاتگرام، برخی از کانالهایی که در تلگرام اصلی وجود داشت، فیلتر میشدند.
از طرفی بهدلیل متن باز بودن تلگرام، این اپلیکیشن قابلیتی دارد که میتوان بهراحتی برنامهای جدید روی آن نوشت و به نظر میرسد در این نسخههای فارسی که با استفاده از APIهای تلگرام نوشته شدهاند، چنین قابلیتی وجود دارد و این اپلیکیشنها، ابتدا کپی پیامهای شما را نگه میدارند و با انجام پردازش، آن را به تلگرام میفرستند و دلیل اعمالمسدودیت برخی از کانالها در این پیامرسانها هم همین است.
در حالی که تا پیش از فیلتر شدن تلگرام، این پیامرسان حدود ۴۰ میلیون کاربر داشت، با گذشت چند ماه از فیلتر آن، کاربران بین تلگرام با فیلترشکن، پیامرسانهای داخلی و نسخههای فارسیشده تلگرام تقسیم شدند. هاتگرام و تلگرام طلایی اگرچه تفاوتهایی با نسخه اصلی تلگرام داشتند و در برخی موارد، مطالبشان از برخی فیلترها عبور میکرد، اما شاید مهمترین تفاوتی که با پیامرسانهای کاملاً بومی داشتند، حفظ ارتباط با تلگرام اصلی بود.
البته این موضوع موجب واکنش برخی از مسؤولان شد؛ تا جایی که عبدالصمد خرمآبادی – معاون سابق دادستان کل کشور در امور فضای مجازی- نسخههای فارسی تلگرام را بهجای پیامرسان، فیلترشکنهایی دانست که مانع از مهاجرت کامل کاربران به پیامرسانهای بومی شدهاند.
پس از آن سیدابوالحسن فیروزآبادی -رییس مرکز ملی فضای مجازی- مرداد سال گذشته از بومی شدن این نسخهها خبر داد و درباره حمایت از هاتگرام و طلاگرام گفت: از همان ابتدا که سیاست خروج از انحصار تلگرام را داشتیم، برای دوران گذار، پذیرفتیم که تلگرامهای نسخه فارسی چند ماهی فعال باشد. با آخرین مهلتی که به آنها دادیم، تا ۱۵ شهریور باید به یک پیامرسان ۱۰۰ درصد بومی تبدیل شوند.
اما در حالی که با گذشت چند ماه، خبری از استقلال این پیامرسانها یا مسدود شدن آنها نشد، فیروزآبادی با بیان اینکه به دلایل زیادی امروز شاهدیم پیامرسانهای داخلی نتوانستهاند به خوبی عمل کنند، گفت: بهدلیل شرایط تحریم و استدلالهایی که نسخههای فارسی مطرح کردند، مهلت آنها را تا پایان آذرماه تمدید کرده و امیدواریم تا آن زمان بتوانند مستقل از شبکه فعالیت کنند.
با وجود این، در ماههای گذشته خبر جدیدی از تصمیمگیری درباره وضعیت این نسخههای فارسی نشد؛ تا جایی که در روزهای گذشته خبر از حذف این پیامرسانها از مارکت آنلاین گوگلپلی منتشر شد و به نظر میرسید گوگل تصمیم گرفته به دلایل امنیتی نسخههای فارسی تلگرام را حذف کند و این موضوع باعث شده این اپلیکیشنها در گوشیهایی که آنتیویروس دارند، از کار بیفتند.
با این حال محمدجواد آذری جهرمی – وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات -در توئیتر خود درباره این موضوع نوشت: برای حقالناس در دی ۹۶ گفتیم «همه» پوستههای فارسی تلگرام فاقد امنیتاند و البته بر اساس جمعبندی مرکز ملی فضایمجازی عمل کردیم. اکنون ۱۲۷ پوسته غیررسمی در کشور هست. باحذف دو تا از آنها، باید دید مدعیان داخلی و خارجی از بقیه و محل تأمین بودجه آنها خواهند گفت یا روزه سکوت خواهند گرفت؟
بنابراین با مهلتهای چندباره که به پیامرسانهای فارسیشده تلگرام داده شده بود، اگرچه این نسخهها تا کنون در حال فعالیت بودند و خبری از مسدود شدن آنها نبود، اما با تصمیمگیری برای حذف این اپلیکیشنها از گوگلپلی، باید دید تصمیم بعدی برای ادامه فعالیت آنها چیست.
البته پس از اینکه نسخههای فارسی تلگرام از گوگلپلی حذف شده، برخی از کانالهای تلگرامی به کاربران توصیه کردند که برای ادامهی فعالیت اپلیکیشنهایی مانند هاتگرام و تلگرام، آنتیویروس خود را غیرفعال کنند؛ در حالی که به اعتقاد برخی کارشناسان، به نظر نمیرسد غیرفعال کردن سپرهای محافظتی در برابر ویروسها و باج افزارها راهحل منطقی و مناسبی باشد.
/ایسنا