یادداشت

امیر حسین میلانچی /حمل و نقل سبز نسخه ای مناسب برای رشت

تدبیرشرق/با رشد جمعیت و تسریع فرآیند رشد شهری رشت و افزایش مهاجرت به آن، حفاظت از منابع طبیعی و محیط زیست در آینده نزدیک به طور جدی مورد توجه قرار خواهد گرفت. از سوی دیگر رشد تکنولوژی و افزایش روز افزون خودروها در سطح شهر معضلات متعدد ترافیکی، زیست محیطی و هزینه‌ای را به وجود می‌آورد و از این حیث نسخه «حمل و نقل سبز» را می‌توان مطرح کرد.

«حمل و نقل سبز» در اصل حالتی از حمل و نقل است که موجب کاهش انتشار گازهای دی اکسید کربن و گلخانه‌ای می‌شود و کاهش آلودگی هوا را به همراه دارد. حمل و نقل سبز یا به عبارتی حمل و نقل دوست‌دار محیط زیست نه تنها موجب کاهش مصرف منابع انرژی، کاهش ترافیک و بهبود کیفیت هوا می‌شود بلکه به نوعی می‌توان حمل و نقل سبز را بازگشت زندگی به شیوه سالم دانست که موجبات بهبود سلامت شهروندان را فراهم می‌کند.

برای یک شهر توریستی مثل شهر رشت که عنوان «شهر خلاق خوراک» را به دوش می‌کشد و در تعطیلات مملو از گردشگران می‌شود، معضل شلوغ بودن خیابان‌ها در برخی از ساعات شبانه روز، ترافیک نسبتا سنگین و نیز سختی عبور و مرور با وسایل نقلیه شخصی و تاکسی‌ها را می‌توان با استفاده از حمل و نقل سبز بهبود داد. به طور مثال در شهر استانبول که به عنوان «پایتخت فرهنگ اروپا» انتخاب شده و از لحاظ گردشگری سومین شهر توریستی جهان است، نسخه ترموا و فونیکولار کاربرد اساسی داشته است. به طوری‌که ضمن ایجاد فرصت استفاده بیشتر گرشگران از مناظر شهری، سهولت چشمگیر در جابجایی، آلودگی کمتر محیط زیست که منتهی به رضایت بیشتر گردشگران می شود و زمینه سازی «توسعه پایدار»، هزینه مالی و اتلاف انرژی کمتری را نسبت به تاکسی‌ها به ارمغان آورده است. در یک نظر سنجی که از گردشگران این شهر انجام شد، ۹۰ درصد آن‌ها به استفاده از ترموا برای مسیر ۹ کیلومتری سلطان احمد به میدان تقسیم رای مثبت داده‌اند. چرا که انتقال به وسیله ترموا کاهش ۸۴ درصدی هزینه مالی و ۲۰ دقیقه‌ای اتلاف زمانی را به دنبال دارد.

فناوریی که در (tram) مورد استفاده قرار می گیرد به این شکل است که ترموا بر روی ریل‌هایی که در سطح شهر وجود دارد کار می‌کند و با استفاده از نیروی برق شهری تغذیه می‌شود. ترموا از قطار‌های معمولی سبک‌تر و کوتاه‌تر است و برای حمل و نقل مسافر مورد استفاده قرار می‌گیرد. این وسیله دوستدار محیط زیست در اغلب موارد برای انتقال شهری مورد استفاده قرار می‌گیرد ولی نمونه‌هایی از حمل و نقل بین شهری نیز در برخی از شهرهای نزدیک به هم وجود دارد.

به طور کلی پروژه احداث سیستم حمل و نقل سبز را می توان نسخه‌ای مناسب برای اغلب شهرهای ایران در نظر گرفت چرا که تابش خورشید در کشور ما ۶ برابر کشورهای اروپایی است. می‌توان با بهره‌گیری از انرژی پاک و تجدید پذیر به جهت تولید برق مصرفی ترموا و فونیکولار به رفع معضلات زیست محیطی شهر ها کمک شایانی کرد. همچنین صرفه جویی در مصرف انرژی های فسیلی و تجدید ناپذیر و استفاده از انرژی های پاک و تجدید پذیر به جهت داشتن «شهر سبز» حائز اهمیت است. از آنجا که مفهوم شهر سبز به معنای «شهر اکولوژیک» و «شهر پایدار» است و با در نظر گرفتن یکی از اصول «توسعه پایدار» که بیان کننده ی استفاده کمتر از انرژی های تجدید ناپذیر و آلوده کننده مثل سوخت های فسیلی و هم چنین بهره گیری از منابع تجدید پذیر مثل انرژی خورشید و باد و توجه به نسل های آینده است، می توان به این مهم دست یافت. بهره گیری از انرژی خورشید یا باد به جهت تولید برق و استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی مانند فونیکولار و تراموا که برق بسیار کمی استفاده می‌کنند و صرفه جویی در مصرف انرژی را در پی دارد می تواند یکی از گام های مهم دست یابی به شهر سبز و کمک به جذب توریست و آسان سازی حمل و نقل باشد.

مطالب پیشنهادی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا