خبرهای جدید از بازار ارز/ جمعیت دلالان چند برابر شد/ صرافان بیشتر ارز میخرند و دالالان بیشتر میفروشند
قدرتنمایی دلالانی که روزی قرار بود از محدوده اقتصاد ایران اخراج شوند، حالا کامل شده است. کافی است فردوسی را از بالا تا پایین یا از پایین به بالا پیاده طی کنید.
تدبیرشرق/اینجا قلب ارز و سکه تهران است. فردوسی. در حالی که بسیاری از صرافان بر شیشههای خود کاغذی چسبانده اند تا خبر بدهند از امتناعشان برای خرید و فروش ارز، دلالان حاشیه خیابان به سادگی، بی هیچ ترسی کارشان را پیش میبرند.
از میان آنچه دولتیها میگویند بر میآید که ایران در شرایط کنونی با مضیقه اسکناس دلاری یا به عبارت بهتر اسکناس ارزی روبروست نه با کمبود ارز، اما اینجا، فردوسی خبری از کمبود نیست. به هر میزان که بخواهید دلار به شما میفروشند و به هر میزان که دلار داشته باشید پانصد تومان پایینتر از قیمت از شما میخرند.
وقتی وعده بدهید میروم دلارها را بیاورم یا بگویید بر میگردم دلار بخرم، با این واکنش روبرو میشوید: “اگر رفتی و برگشتی ممکن است قیمتها تغییر کند، روی این قیمت دیگر حساب نکن. ”
از روز سیزدهم شهریور ماه دامنه معاملات به تاریکی شب کشیده شد، از پس دو روز التهاب بازار ارز و سکه برای یافتن پاسخی در باب چرایی این اتفاق. خود دلالان میگفتند میانه روز، یعنی ساعت حدود یک بعد از ظهر، دلار ۱۲ هزار تومان بود. یکی از دلالان که ادعا میکرد تا ۵۰۰ هزار دلار را نیز در ظرف یک ساعت تهیه میکند، گفت: خودم روز سه شنبه ساعت یک مشتری داشتم ۱۲ هزار و ۷۰۰ تومان فروختم، اما دو ساعت بعد قیمتها بالا رفت.
عبور از هزارتوی کوچهها
اگر توافقی به دست بیاید و معامله سر بگیرد تازه اول راه است، آن وقت با چهره دیگری از پایتخت آشنا خواهید شد. عبور از کوچه، پس کوچههای تنگ و باریک فردوسی و خیابانهای اطراف. وضعیت طوری است که گاه عرقی سر بر پیشانی مینشیند و گاهی ترس در دل رخنه میکند.
آنها که حق حساب بیشتری بدهند، از محیط دکهها و مغازهای اطراف برای نگهداری ارزهایشان استفاده میکنند و آنها که حق حساب کمتری میدهند برای تهیه ارزها باید راه بیشتری بروند که البته گاهی با پشیمانی مشتری روبرو میشوند.
دلالی برای دلالها
برخی از کسانی که این روزها در سبزه میدان و فردوسی حضور دارند و دلار و سایر ارزها را خرید و فروش میکنند، در حقیقت دلالانی هستند که برای دلالان بزرگتر کار میکنند. این بدان معنی است که خود سرمایهای ندارند، در ازای دلاری که میخرند یا میفروشند پورسانتی میگیرند و درآمدی کسب میکنند.
افزایش حجم خرید و فروش
در حالی که صرافیها آماده تعطیلی میشوند، خیابان پر است از متقاضیان خرید دلار. کمتر کسی در این بازار فروشنده است. همه میخواهند بخرند. یک کلام میگویند قیمتها همچنان بالا میرود. باید ریال را تبدیل کرد به دلار یا ارزی که قدرتش حفظ شود.
برخی از مغازه داران و کسبه فردوسی نیز صراحتا میگویند در این چند ماه شمار دلالان چندین برابر شده است، ” معلوم است در حالی که ما خرید و فروشی نداریم، بازار دلالی داغ داغ است. “برخی نیز با استناد به ابلاغ دستورالعمل خرید ارز توسط صرافیها پیش بینی زیان بزرگ برای خریداران میکنند. با این حال صرافان تنها میخرند و دلالان تنها میفروشند. این رسم چند روزه بازار ارز است.
یکی از کسانی که یک بسته اسکناس ۱۰ هزار تومانی را در دست گرفته بود و دائم تکان میداد، میگفت: دلار ۱۲ هزار و ۷۰۰ تومانی صبر مشتری را لبریز کرد، چنان هجوم آوردند برای خرید که ناگهان در دو ساعت ۱۳۰۰ تومان رفت روی قیمت دلار و میخندید. حالا برخی از دلار ۱۵ هزار تومانی حرف میزنند و برخی میگوید قیمت برگشته به ۱۳ هزار و ۹۰۰. هر چه هست توافقی میخرند، کسی برای فروش دلار به اینجا نمیآید. به قول صرافان بازار یکپارچه خریدار شده است. مشاهدات میدانی نشان میدهد بخش عمدهای از تقاضاها بر حرید کمتر از ۵ هزار دلار متمرکز است. اغلب یا هزار دلار میخواهند یا کمی بیشتر.
درست میگویند، مشتریان دلارکم نبودند و در گرگ و میش نیمه شهریور همچنان کسانی به دنبال دلار خیابان را طی میکردند.