۱۰ کشوری که بی ارزش ترین و ضعیف ترین واحدهای پول جهان را دارند
آیا کم ارزش ترین و ضعیف ترین واحدهای پول جهان را می شناسید. این روزها بیش از هر چیزی مشکلات اقتصادی و کاهش ارزش ریال در برابر دلار زندگی و اقتصاد مردم ایران را دچار مخاطره کرده است. قیمت دلار و طلا از کنترل خارج شده و به دلیل هجوم فزاینده مردم برای تبدیل دارایی های خود به این دو و البته نقش دلال ها و سودجویان، هر روز شاهد افزایش قیمت دلار، طلا و سکه بهار آزادی در بازار هستیم به نحوی که قیمت هر دلار در بازار سیاه و غیررسمی به ۹ هزار تومان رسیده در حالی که نرخ رسمی دلار که توسط بانک مرکزی تعیین شده ۴٫۲۰۰ تومان اعلام شده است.
بدین ترتیب در ماه های اخیر شاهد کاهش ارزش بی سابقه ریال در برابر دلار بوده ایم و متعاقب آن ارزش واحد پول ملی کشورمان در برابر دیگر ارزها نیز به همین نسبت پایین آمده است. علاوه بر دلایل گفته شده و ضعف مدیریتی و البته رانت خواری ها و خرابکاری های کسانی که از رشد نرخ ارز سود می برند، دلیل اصلی این امر کاهش قدرت ریال و بی ارزش شدن بیش از پیش آن است که افزایش بی رویه قیمت ها را در بخش های مختلف در پی داشته است. با کمال تاسف باید گفت که اکنون ریال یکی از بی ارزش ترین و ضعیف ترین واحدهای پول جهان است؛ هر چند واحد پولی که در ایران شناخته می شود، در واقع نه ریال بلکه تومان است.
در حالی که امیدواریم کاهش افسار گسیخته ارزش ریال و بالا رفتن قیمت ارز به نحوی با تدبیر و مساعدت همگانی حل شود، در ادامه این مطلب قصد داریم شما را با ۱۰ واحد پولی که بی ارزش ترین و ضعیف ترین واحدهای پولی جهان در سال ۲۰۱۸ لقب گرفته اند آشنا کنیم. البته لازم به ذکر است که تا مدتی پیش بولیوار ونزوئلا با ارزش مقایسه ای ۲٫۲۰۰٫۰۰۰ بولیوار در برابر هر دلار بی ارزش ترین واحد پولی جهان شناخته می شد که به دلیل حذف شدن چندین باره ۳ صفر از این واحد پولی و عرضه بولیوار جدید، نامی از آن در این فهرست برده نشده است. اقتصاد ونزوئلا تورمی افسار گسیخته را تجربه می کند و ارزش واحد پول ملی این کشور تنها در یک سال اخیر چندین بار چند صد درصد کاهش یافته است. لازم به ذکر می باشد که نرخ برابری این ارزها در برابر دلار تا تاریخ ۴ تیر ۱۳۹۷ برابرسازی شده و ممکن است در طی روز یا روزهای آتی اندکی تغییر داشته باشند.
۱- ریال ایران
۱ دلار= ۴۲٫۵۱۵ ریال (نرخ رسمی)
۱ دلار= حدود ۹۰٫۰۰۰ ریال (نرخ غیررسمی)
در سال های اخیر کشورمان همواره در معرض تحریم های بین المللی بوده و در سال های پس از انقلاب ۵۷ همواره از ارزش ریال کاسته شده است. بدین ترتیب در چند دهه گذشته، و به ویژه در سال های اخیر، بر سرعت این روند افزوده شده و در یک ماه اخیر و با توجه به خارج شدن ایالات متحده از معاهده بین المللی برجام و مشکلات واقعی و روانی که در بازار رخ می دهد و البته سودجویی ها و دلالی گری هایی که از کم کاری مسئولین ناشی می شود، ارزش ریال در برابر ارزهای خارجی به شدت کاهس یافته است به نحوی که قیمت ارز به صورت لحظه ای تغییر کرده و هیچ ثباتی در آن دیده نمی شود.
محدودیت دسترسی به بازارهای جهانی و مشکلات اقتصادی ناشی از ضعف تولید داخلی، تصمیم گیری های اقتصادی نادرست و خروج شرکت های خارجی از کشور و عدم همکاری بانک های خارجی باعث شده که شرایط اقتصادی ایران در شرایط شکننده ای قرار بگیرد و مردم عادی بیش از هر کسی از این وضعیت رنج ببرند. از آنجایی که صادرات نفت بخش عمده درآمدهای کشور را تشکیل می دهد، محدودیت ها و موانع سر راه صادرات نفت خام و دریافت درآمد حاصل از آن به صورت ارزی نیز بر این معضلات افزوده است.
اگر چه در سال ۲۰۱۶ با برداشته شدن برخی از تحریم های بین المللی علیه ایران، شرایط اقتصادی کشور به سمت ثبات و بهتر شدن پیش می رفت اما در ۶ ماه اخیر اوضاع از نو رو به وخامت گذاشته و با خروج ایالات متحده از برجام و بازگشت برخی از تحریم های این کشور، موجی از گرانی، تورم و کاهش بی سابقه ارزش واحد پولی ملی کشور براه افتاده که ریال را به ضعیف ترین واحد پول جهان تبدیل کرده است.
۲- دونگ ویتنام
۱ دلار= ۲۲٫۸۸۶ دونگ
ویتنام هنوز هم نتوانسته دسترسی موفقی به بازارهای جهانی داشته باشد هرچند در دو دهه اخیر عمده مناقشات این کشور با ایالات متحده و جامعه بین المللی حل شده و کالاهای ویتنامی توانسته اند با سهولت بیشتری به بازارهای جهانی وارد شوند. بدین ترتیب واحد پول ملی ویتنام هنوز هم یکی از بی ارزش ترین و ضعیف ترین واحدهای پول جهان به شمار می آید.با وجود این که به اعتقاد کارشناسان دولت ویتنام و سیاست های اقتصادی این کشور در مسیر درست و مناسبی قدم بر می دارند اما دونگ هنوز راه زیادی برای تبدیل شدن به یکی از ارزهای قدرتمند جنوب شرق آسیا در پیش دارد.
۳- روپیه اندونزی
۱ دلار=۱۴٫۰۶۶ روپیه
اندونزی از لحاظ اقتصادی شرایط خوب و با ثباتی داشته و یکی از کشورهای توسعه یافته جنوب شرق آسیا به شمار می آید اما واحد پول این کشور از ارزش مبادله ای بسیار پایین رنج می برد. قوانین اقتصادی تنظیمی و کنترلی سخت گیرانه دولت برای افزایش ارزش این کشور تدوین شده اند اما تمامی این تلاش ها به تغییرات بسیار اندکی در این زمینه منتهی شده و روپیه اندونزی هنوز هم یکی از کم ارزش ترین و ضعیف ترین واحدهای پول جهان است.
۴- فرانک گینه
۱ دلار= ۹٫۰۳۰ فرانک
با توجه به نرخ بالای تورم، فقر فزاینده و فساد و رانت خواری گسترده، کشور آفریقایی گینه یکی از ضعیف ترین واحدهای پول جهان را داشته و مردم آن به شدت با مشکلات معیشتی و اقتصادی دست و پنجه نرم می کنند. علیرغم منابع طبیعی سرشار مانند معادن طلا، سنگ های قیمتی و آلومینیوم در کشور، ارزش فرانک گینه بسیار بیشتر از رقم کنونی باید باشد که نیست.
۵- کیپ لائوس
۱ دلار= ۸٫۴۱۵ کیپ
کیپ لائوس تنها واحد پولی حاضر در این لیست است که ارزش آن در طی سال ها کاهش نیافته بلکه از همان ابتدای تولید و وارد شدن به اقتصاد کشور از ارزش پایینی برخوردار بوده است. این واحد پولی که برای اولین بار در سال ۱۹۵۲ عرضه شد همواره در حال قدرتمند تر شده و توانسته ارزش خود را در برابر دلار بهبود بخشد هر چند هنوز هم یکی از بی ارزش ترین و ضعیف ترین واحدهای پول جهان به شمار می آید.
۶- لئون سیرالئون
۱ دلار= ۸٫۰۳۰ لئون
سیرالئون یکی از فقیرترین کشورهای آفریقایی است که سیاست های ضعیف این کشور در زمینه اقتصادی باعث شده که لئون یکی از ضعیف ترین واحدهای پول جهان لقب بگیرد. درگیری های نظامی داخلی و شیوع بیماری ایبولا در سال های گذشته نیز مزید بر علت شده و مردم این کشور با فقر و تورم دست و پنجه نرم می کنند.
۷- سوم ازبکی
۱ دلار= ۷٫۸۷۴ سوم ازبکی
از جولای ۱۹۹۴ به دستور رییس جمهور ازبکستان، سوم مدرن به عنوان واحد جدید کشور ازبکستان به نرخ یک سوم به ارزش ۱٫۰۰۰ کوپن-سوم شد. در نتیجه آزادسازی سیاست های پولی از سپتامبر ۲۰۱۷، نرخ مبادله ای سوم در برابر دلار به صورت یک دلار در برابر ۸٫۱۰۰ سوم قرار گرفته است که گاهی از این عدد نیز بالاتر می رود.
۸- گوارانی پاراگوئه
۱ دلار= ۵٫۶۷۳ گوارانی
پاراگوئه دومین کشور فقیر آمریکای جنوبی به شمار می آید. مشکلات اقتصادی در این کشور فزاینده و فاجعه بار بوده که با تورم بی سابقه، فساد اقتصادی، کیفیت پایین آموزشی، افزایش تعداد فقرا و نرخ بالای بیکاری همراه بوده است. پاراگوئه سالانه مقادیر قابل توجهی کتان و سویا صادر می کند اما درآمد این صادرات نمی تواند هزینه های گزاف کشور را جبران کند و بدین ترتیب واحد پول این کشور با نام گوارانی یکی از بی ارزش ترین و ضعیف ترین واحدهای پولی جهان به شمار می آید.
۹- ریل کامبوج
۱ دلار= ۴٫۰۶۰ ریل
ریل کامبوجی واحد پولی حکومت پادشاهی کامبوج واقع در جنوب شرق آسیا است. این واحد پولی برای اولین بار در سال ۱۹۹۵ عرضه شده و جایگزین دلار هندوچینی گردید. در گذشته این واحد پولی ارزش مبادله ای بسیار پایینی داشت و در میان مردم کشور نیز مورد قبول واقع نشد به طوری که مردم به طور عمده از ارزهای خارجی برای خرید و فروش استفاده می کردند. در حال حاضر نیز بخش گسترده ای از مردم این کشور در مبادلات خود از دلار آمریکا استفاده می کنند که بر بی ارزش شدن واحد پول ملی کشور افزوده است.
۱۰- کیات میانمار
۱ دلار= ۱٫۳۸۵ کیات
واحد پول ملی کشور میانمار کیات میانمار است. این پول در واحدهای یک کیاتی تا ۱۰٫۰۰۰ کیاتی عرضه می شود و خرید و فروش آزاد این واحد پولی ملی در کشور میانمار ممنوع اعلام شده است. در زمینه خرید و فروش با ارزهای خارجی نیز محدودیت هایی اعمال شده است که نباید بیش از ۶ ماه در خاک آن کشور باقی بمانند. با این وجود کیات میانمار رده دهم بی ارزش ترین و ضعیف ترین واحدهای پول جهان را به خود اختصاص داده است.
البته باید گفت که واحد پولی دوبرا تومی که متعلق به جزایر سنت توم و پرینسیپ در غرب آفریقاست، با ارزش ۲۲٫۶۹۱ دوبرا در برابر هر دلار و همچنین روبل بلاروس با ارزش ۲۰٫۸۴۶ روبل در برابر یک دلار جزو بی ارزش ترین و ضعیف ترین واحدهای پول جهان به شمار می آمدند که به دلیل ارزش گذاری مجدد این واحدهای پولی به آن ها اشاره ای نشده است.
دلیل کاهش ارزش پول یک کشور چیست؟
در اغلب موارد رکود اقتصادی و مشکلات مالی درون کشور ناشی از ضعف مدیریتی و فساد باعث کاهش ارزش واحد پول ملی یک کشور می شود. این موضوع باعث می شود که بین پرداخت ها و هزینه ها تعادلی وجود نداشته و تورم شدید ایجاد شود. از عوامل دیگر این معضل اقتصادی می توان به درگرفتن جنگ، کاهش تولید ناخالص داخلی، کاهش ارزش کالاهای صادراتی، کاهش قدرت خرید مردم، سیاست های بهره ای و اعتباری سختگیرانه، و عدم ثبات سیاسی در درون کشور اشاره کرد.
/روزیاتو