اردیبهشت خـاکسـار شیـراز
اردیبهشت خـاکسـار شیـراز
استانها > فارس – «خبرجنوب» نوشت: چند روزی است گرد و غبار بر چهره در هم تنیده شیراز و بسیاری از شهرستانهای فارس، سایه انداخته است. شاید بهترین قسمت ماجرای این قصه پرغصه، فهمیدن حال آدم هایی است که مدتهاست در اهواز و خوزستان روزها و شبهایشان، طعمِ خاک گرفته و با این داستان تکراری، سختتر از دیگران نفس می کشند.
مهمان ناخوانده این روزهای شیراز، اردیبهشت گردی را به کام خیلی ها تلخ کرده و خاطرات خیسِ باران روزهای اول اردبیهشت را از یادها برده است. از بامداد ۲۲ اردیبهشت ماه گرد و غبار بر سطح استان فارس، سیطره انداخت و گرچه در ساعات پایانی همان روز از غلظت آن کاسته شد اما روز بعد این میزان آلودگی به حدی شدت یافت که تعطیلی مدارس مقاطع ابتدایی و پیش دبستانی شهرستان های شیراز، کازرون، ممسنی، رستم، کوار، لامرد، مهر، جهرم، فیروزآباد، سروستان و مرودشت را رقم زد.
به گفته بسیاری از کارشناسان، زمین های رها شده کشاورزی در عراق که مدتهاست به شوره زار تبدیل شده اند در مسئله گرد و غبار دخیل هستند اما مدیر کل هواشناسی فارس در گفتگو با «خبر جنوب» موقعیت جغرافیایی استان به ویژه نواحی جنوبی و مرکزی و قرارگیری آن در عرض های پایین و همچنین نزدیکی به منابع بزرگ تولید گرد و غبار در بیابان های عربستان و عراق را دلیل اصلی این ماجرا عنوان می کند. به گفته جامعی، غلظت گرد و غبار در ساعات پایانی ۲۳ اردیبهشت ماه کم و صبح ۲۴ اردیبهشت، رقیق تر خواهد شد و روز بعد این ریزگردها به طور کامل از بین خواهد رفت.
البته این مسئول با بیان اینکه فعلا سامانه بارشی جدیدی در راه نیست احتمال برگشت این گرد و غبار را به دلیل ناپایداری بادهای شدید در عربستان و عراق به فارس می دهد اما در عین حال با تاکید بر اینکه ریزگردها نواحی جنوبی، مرکزی و غرب استان را بیش از هر جا درگیر کرده، یادآور می شود که میزان گرد و غبار و آلایندگی ناشی از آن در شهرستان های آباده و اقلید، کمتر بوده است.
****فیروزآباد، آلوده ترین شهر استان
حسن فیاض پور، مدیر کل بحران استانداری فارس نیز با استناد به اطلاعاتی که اداره محیط زیست از طریق دستگاه های اندازه گیری شاخص آلودگی هوا بدست آورده تاکید می کند که فیروزآباد با ۲۱۹۵ بیشترین شدت، کازرون با ۱۸۱۹، ممسنی و رستم با ۵۶۷، لامرد و مهر با ۴۷۱ و شیراز، مرودشت سروستان و کوار با ۳۰۰ تا ۳۹۷ در وضعیت بسیار خطرناک و خطرناک قرار داشته اند که همین موضوع عامل تعطیلی مدارس مقاطع تحصیلی نوبت صبح و عصر آنها در ۲۳ اردیبهشت ماه شده است.
هر چند به گفته فیاض پور میزان آلایندگی هوا در شهرستان های نی ریز، کوار، خرم بید، فراشبند، استهبان، داراب، جهرم، قیرو کارزین و فسا ناسالم تشخیص داده شده اما در عین حال این اختیار به فرمانداران به عنوان رؤسای ستاد مدیریت بحران شهرستان ها داده شده که با رصد وضعیت آلودگی هوا، تصمیمات لازم را برای تعطیلی تمام یا برخی مدارس اتخاذ کنند.
دلیل اصلی تعطیلی مدارس هنگام تشدید ریزگردها در امان ماندن دانش آموزان از خطرات ناشی از آلایندگی هواست که البته این آلودگی بر
بر بیماران قلبی و عروقی و ریوی، بیشترین تاثیر را دارد. آنچه مشخص است اینکه با افزایش آلایندهها میزان مراجعه به اورژانس به ویژه از طرف بیماران مزمن و سن بالا زیاد می شود و از آنجا که به گفته دکتر عبدالرسول همتی، قائم مقام معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز موج سنگین آلایندگی در فارس به مرز خطر و بحران رسیده است کودکان، سالمندان و بیماران تنفسی و قلبی عروقی حدالامکان نباید از منزل خارج شوند.
همتی معتقد است شدت آلودگی ناشی از ریزگردها بیشتر و البته خطرناک تر از آلودگی ناشی از سوخت است برای همین تاکید می کند که فعلا بهترین راه، ماندن در منزل و خودداری از ترددهای غیرضروری در سطح شهر است چرا که آلودگی وسایل نقلیه نیز آلایندگی ناشی از ریزگردها را تشدید می کند. استفاده از ماسک های فیلتردار ffp2 که از تنفس غبارهای ریز، فیبرها، غبارهای آبی و روغنی جلوگیری می کند به ویژه برای افرادی همچون پلیس راهور که مجبورند در سطح شهر باشند بسیار موثر است چنانچه به باور
قائم مقام معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز این ماسک ها به میزان قابل توجهی می توانند میزان آلودگی را کاهش دهند البته این مسئول تاکید می کند که خوردن مایعاتی مثل آبمیوه و شیر نیز می تواند در کاهش عوارض آلودگی ناشی از ریزگردها موثر باشد.
۴۶