پیامدهای خروج احتمالی آمریکا از برجام از نگاه CBS
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
تحلیلگران آمریکایی و انگلیسی معتقدند، گرچه تصمیمی که قرار است ‘دونالد ترامپ’ درباره برنامه جامع اقدام مشترک(برجام) ممکن است حقه ای برای مذاکره باشد اما، خروج احتمالی واشنگتن از این توافقنامه به افزایش ماندگار قیمت نفت در بازارهای جهانی منتهی خواهد شد.
شبکه ‘سی.ان.بی.سی’ آمریکا اعلام کرد، توئیت ترامپ مبنی بر اعلام تصمیمش درباره ماندن یا نماندن آمریکا در توافقنامه هسته ای ایران و احتمال خروج واشنگتن از این توافقنامه تاریخی باعث افزایش قیمت نفت در بازار جهانی شد.
‘مایکل کوهن’، مدیر تحقیقات بازار انرژی موسسه بارکلیز مستقر در لندن معتقد است که تصمیم ترامپ می تواند آغاز روند ماندگار افزایش قیمت نفت باشد.
کوهن در این رابطه گفت: در قیاس با بی ثباتی سیاسی کوتاه مدت، پیامدهای ژئوپلیتیک احتمال لغو برجام احتمالا نقشی بزرگ و ماندگار در افزایش قیمت نفت در بلندمدت خواهد داشت.
کوهن افزود: احتمالا ترامپ اعلام می کند که تعلیق تحریم ها علیه ایران را تمدید نخواهد کرد و با توافقنامه هسته ای ایران مخالف است. توافقنامه هسته ای ایران در دوران ریاست جمهوری ترامپ نمی تواند جان سالم به در ببرد.
وی افزود: سیاست خارجی جنگ طلبانه دو سال اخیر موجب دامن زدن به تنش ها در خاورمیانه، به ویژه در عراق، سوریه و یمن و نیز تشدید خصومت ها بین ایران و عربستان شده است.
بر اساس این گزارش، ترامپ از منتقدان پروپا قرص برجام است و بارها تهدید کرد که از این توافقنامه تاریخی امضا شده با ایران، روسیه، چین، انگلیس، فرانسه، آلمان، اتحادیه اروپا و آمریکای زمان ‘باراک اوباما’ خارج خواهد شد.
ترامپ مدعی است که این توافقنامه که از پیشرفته ترین سازوکارهای نظارتی بر برنامه هسته ای ایران برخوردار است، فعالیت های هسته ای تهران را برای همیشه محدود نمی کند و از پرداختن به برنامه موشکی ایران غفلت کرده است.
‘حسن روحانی’، رئیس جمهوری ایران نیز در پاسخ اعلام کرد که ترامپ حق مذاکره مجدد درباره این توافقنامه را ندارد و مفاد آن را مغرضانه نقض کرده است.
‘کلیف کوپچان’، رئیس گروه اوراسیا مستقر در واشنگتن و ارایه دهنده مشاوره های سیاسی نیز درباره احتمال خروج آمریکا از برجام گفت: اگر دوباره تحریم ها علیه ایران اعمال شود، قطعا دنیا باید در انتظار افزایش قیمت نفت باشد.
کوپچان افزود: ممکن است تصمیمی که ترامپ قرار است اعلام کند، حقه ای برای مذاکره باشد و در نتیجه، نباید یک تصمیم نهایی درباره توافقنامه هسته ای ایران لحاظ شود… ترامپ معمولا دستکم گرفته شده است.
بیشتر کشورهای دنیا و متحدان اروپایی آمریکا با تصمیم ترامپ برای خروج از برجام مخالف هستند و سفر اخیر سران فرانسه، آلمان و انگلیس به آمریکا برای ابلاغ پیام مخالفت کشورهایشان به واشنگتن گواه این واقعیت است.
ساعتی پیش روزنامه نیویورک تایمز در سایت اینترنتی خود نوشت: دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا به امانوئل مکرون همتای فرانسوی خود گفته است که قصد دارد از توافق هسته ای ایران (برجام) خارج شود و علاوه بر از سرگرفتن تحریم ها قبل از برجام، قصد دارد تحریم های اقتصادی جدید علیه ایران اعمال کند.
خبر نیویورک تایمز از تصمیم ترامپ برای خروج از برجام در حالی است که کاخ الیزه ساعتی پیش در بیانیه رسمی اعلام کرد رئیس جمهوری آمریکا در تماس تلفنی با مکرون، جزئیات مربوط به تصمیم خود درباره برجام را به وی ارائه نداده است.
خبرگزاری رویترز دقایقی پیش به نقل از مکرون رئیس جمهوری فرانسه ، این خبر نیویورک تایمز را تکذیب کرد.
ترامپ هنوز رسما تصمیم خود درباره برجام را اعلام نکرده است.
قرار بود رئیس جمهوری آمریکا روز شنبه آینده (۲۲ اردیبهشت) تصمیم برجامی خود را اعلام کند اما شب گذشته در پیامی توئیتری و بدون مقدمه نوشت که قصد دارد این تصمیم را ساعت ۱۴ روز دوشنبه (۱۸ اردیبهشت) به وقت واشنگتن اعلام کند.
حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران روز گذشته هدف دولت از برجام را رفع ظلم هایی چون تحریم از سر کشور و مردم برشمرد و با بیان اینکه هدف اصلی دولت های آمریکا، محدود کردن استقلال، قدرت و نفوذ منطقه ای ایران بوده است، تاکید کرد: اگر اهداف ما از برجام بدون آمریکا محقق شود، چه بهتر؛ درغیر اینصورت تصمیم خود را خواهیم گرفت.
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران نیز گفته است: قطعا اقدام آمریکا در نقض برجام با واکنش شدید از سوی ایران روبه رو می شود و این واکنش برای آمریکا اصلا خوشایند نخواهد بود.