آخرین خبرها

اردوغان: اگر کردها از منبج نروند ترکیه به این شهر حمله می‌کند / روحانی: نقشه جغرافیایی منطقه نباید تغییر کند / به حرف و قول دولت فعلی آمریکا نمی‌توان اعتماد کرد / اول گفتند می خواهیم از سوریه خارج شویم، بعد معلوم شد هوس پول کرده اند / پوتین: درباره تداوم همکاری ها با ایران و ترکیه به توافق رسیدیم

نشست خبری مشترک رجب طیب اردوغان، ولادیمیر پوتین و حسن روحانی روسای جمهور ترکیه، روسیه و ایران در کاخ بش‌تپه آنکارا برگزار شد.

به گزارش «انتخاب»؛ رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه در این نشست اظهار داشت: مردم سوریه قربانی اصلی بحران کنونی و درگیری ‌ها در این کشور هستند. همگی پیروز اصلی این وضعیت را می ‌شناسیم.

وی افزود: جامعه جهانی را به حمایت از راهکارهای سیاسی برای حل مسئله سوریه فرا می خوانیم. برای ایجاد فضای زندگی مناسب جهت برادران سوری در منطقه تل ‌رفعت آماده همکاری با دوستان ایرانی و روس خود هستیم.

اردوغان گفت: باید با گروه های تروریستی مقابله کرد؛ چرا که این گروه ها کشورهای منطقه را تهدید می کنند. ما اعلام می کنیم که اگر کُردها شهر منبج را ترک نکنند، ترکیه به این شهر حمله خواهد کرد. آنچه در سوریه اتفاق می افتد، با امنیت ترکیه ارتباط دارد و لذا آنکارا با جدیت موضوع سوریه را پیگیری می کند.

رئیس جمهور ترکیه اعلام کرد: اگر سوریه آرام نباشد، ترکیه هم آرامش نخواهد داشت؛ امنیت ترکیه با امنیت سوریه گره خورده است. تمام دنیا توجه کند که تحت هر شرایطی، استقلال و تمامیت ارضی سوریه و مقابله با تروریست ها باید اولویت مورد اهتمام همگان باشد.

وی بیان کرد: نشست سه جانبه آتی کشورهای ایران، ترکیه و روسیه درباره سوریه در تهران برگزار خواهد شد.

رییس‌جمهوری با اشاره به دومین اجلاس روسای جمهور ایران، ترکیه و روسیه درباره سوریه، مطالب مطرح شده در این اجلاس را بسیار مفید و صریح عنوان و خاطرنشان کرد: افزایش کمک به مجروحان جنگ سوریه از توافقات این اجلاس است.

حسن روحانی رییس‌جمهوری عصر چهارشنبه در نشست خبری روسای جمهوری ایران، روسیه و ترکیه بعد از دور دوم مذاکرات سه کشور درباره تحولات اخیر سوریه که در آنکارا برگزار شد، با اشاره به وضعیت منطقه طی سال‌های گذشته، اظهار کرد: منطقه ما در سال‌های اخیر مبتلا به معضل بسیار مهمی به نام تروریسم شد آن هم تروریست‌هایی که از سوی برخی از کشورها تربیت شده بودند و به آنها پول داده می‌شد و سلاح‌های مدرن در اختیارشان قرار می‌گرفت؛ تروریست‌هایی که می‌توانستند نفت مردم سوریه را بفروشند، موزه‌های گران قیمت این کشور را منهدم کنند و اشیای آن را در بازار بفروشند.

وی افزود: برخی از کشورهای بزرگ جهانی از جمله آمریکا نیز می‌خواستند از گروه‌های تروریستی مثل داعش و النصره در این منطقه به عنوان ابزارشان برای سال‌های طولانی استفاده کنند اما ملت‌های بزرگی چون ملت سوریه و ملت عراق با کمک کشورهای دوست این توطئه بزرگ را خنثی کردند.

رییس‌جمهوری تصریح کرد: امروز دیگر قدرتی به نام داعش وجود ندارد؛ گرچه باقی ‌مانده‌هایی از آنها هنوز در گوشه و کنار وجود دارد. امروز بعد از چند سال امید مردم منطقه برای مبارزه پیگیر علیه تروریسم از همیشه بیشتر شده است.

روحانی با اشاره به اجلاس آستانه روسیه درباره سوریه، گفت: در مسیر مبارزه با تروریسم حدود ۱۵ ماه پیش در آستانه اجلاسی تشکیل شد و در آن روندی مورد نظر قرار گرفت که این روند منتهی شد به نوعی آتش‌بس و کاهش تنش در چهار منطقه سوریه. در این روند کشورهای روسیه، ترکیه و ایران نقش اساسی را ایفا کردند و در ضمن برگزاری جلسات فراوان در سطح کارشناسی وزرا، اولین نشست سران را در نوامبر گذشته در سوچی تشکیل دادند.

وی با اشاره به آثار اجلاس سوچی، افزود: از آثار مهم این اجلاس، تشکیل کنفرانس ملی میان معارضین سوریه و نمایندگان دولت سوریه در سوچی بود. این گامی امیدبخش بود که باید آن را ادامه دهیم. از آن زمان تاکنون تحولات بسیار زیادی در سوریه اتفاق افتاده که برخی خوشایند و برخی نیز تلخ بوده‌اند، اما من خوشحالم که در مجموع امروز امید مردم سوریه نسبت به گذشته برای صلح بیشتر شده و مردم امید بیشتری به بازگشت به خانه خود دارند.

رییس‌جمهوری گفت: بسیار خوشحالم که امروز سران سه کشور در آنکارا، دومین اجلاس را تشکیل دادند. ما در جلسات سه جانبه بحث‌های بسیار مفید و صریح نسبت به سوریه و آینده آن مطرح کردیم که خوشحال‌کننده‌ترین لحظات امروز برای من لحظه‌ای بود که سه کشور توافق کردند بیش از گذشته برای کمک‌رسانی به مردم مظلوم سوریه و نجات مجروحین با هم همکاری کنند. امیدوارم این توافق را در مقام عمل به گونه‌ای اجرا کنیم که بتوانیم مردم مظلوم سوریه به ویژه مجروحان را کمک کنیم.

وی تصریح کرد: از دید جمهوری اسلامی ایران که همواره تکرار کرده‌ایم سوریه، راه‌حل نظامی ندارد، بلکه از راه‌حل سیاسی باید موضوعات سوریه حل و فصل شود و همه باید کمک کنیم که جنگ در سوریه متوقف و راه‌حل صلح‌آمیز دنبال شود و مردم آواره و ستمدیده به خانه‌های خود باز گردند. باید همه کمک کنیم که مردم احساس آرامش در زندگی خود داشته باشند.

روحانی اظهار کرد: ما تاکید می‌کنیم که تمامیت ارضی، حاکمیت ملی،‌ وحدت و استقلال سوریه که خواست مردم سوریه نیز هست باید به عنوان اهداف مهم مورد توجه همگان باشد. باید مبارزه با تروریسم ادامه یابد و باقیمانده‌های آنها از سوریه رانده شوند.

رییس‌جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر اینکه هیچ کشوری حق ندارد برای آینده سوریه تصمیم بگیرد، خاطرنشان کرد: کاری که ما باید انجام دهیم، کمک برای آینده سوریه است. آینده سوریه متعلق به مردم آن است و این مردم سوریه هستند که در نهایت با رای دادن به اصلاح قانون اساسی و شرکت در یک انتخابات آزاد برای آینده خود تصمیم بگیرند.  

وی گفت: ما کشورهای سه‌گانه ضامن روند آستانه به تلاش‌های خود ادامه خواهیم داد و روز جشن بزرگ برای منطقه روزی است که پایان جنگ و درگیری در سوریه باشد و تروریست‌ها از این کشور رخت بربسته باشند و دروازه‌های سوریه به روی همه آوارگان باز شود و مردم در یک انتخابات آزاد آینده و سرنوشت خود را تعیین کنند.

روحانی  با تقدیر از روسای جمهور ترکیه و روسیه جهت حضور در این اجلاس و اتخاذ تصمیمات درباره سوریه تقدیر و برای ادامه تلاش‌ها نسبت به برقراری ثبات و امنیت در منطقه اظهار امیدواری کرد.

رییس‌جمهور درباره سیاست ایران در قبال تحولات سوریه، گفت: ما معتقدیم باید با تروریست‌ها مبارزه شود و به دولت‌ها و نیروهایی که با تروریست‌ها مقابله می‌کنند، کمک شود. نقشه جغرافیایی منطقه نباید تغییر کند و نظرات مردم باید سرنوشت سوریه را بسازد. امیدواریم نقشه دشمنان برای تجزیه سوریه و نگه داشتن تروریست‌ها در این کشور ناموفق باشد و به زودی شاهد منطقه امن و سوریه امن باشیم.

رییس‌جمهوری ایران در پاسخ به پرسشی درباره وضعیت آوارگان سوریه با اشاره به اینکه کشورهایی که از آوارگان سوریه کمک و نگهداری کردند باید مورد تقدیر و تشکر قرار گیرند، اظهار کرد: من در این زمینه از جمله از ترکیه تشکر می‌کنم که بار سختی را تحمل کرد و شاید ما در ایران بیشتر درک کنیم که این بار چقدر سنگین است.

وی افزود: در ایران بیش از ۳۹ سال است که بیش از سه میلیون مهاجر افغانی زندگی می‌کنند و بیش از ۲۰ هزار افغانی در دانشگاه‌های ما تحصیل می‌کنند و ۳۰۰ هزار کودک افغانی نیز به طور رایگان در مدارس ما مشغول تحصیل هستند.

روحانی تاکید کرد: به هر حال این کار، کار مهمی است و کشورهای اروپایی هم در این زمینه باید کمک کنند و اگر قول دادند باید آن را کامل عملی کنند.

ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه نیز دقایقی پیش در نشست خبری مشترک رؤسای جمهوری ایران، ترکیه و روسیه به بیان مواضع این کشور در خصوص سوریه پرداخت.

رئیس جمهوری روسیه در این نشست سه جانبه اعلام کرد: درباره تداوم همکاری ها به منظور حل بحران سوریه به ویژه در چارچوب نشست های آستانه به توافق رسیدیم.

ولادیمیر پوتین ادامه داد: مذاکرات در فضایی سازنده صورت گرفت و بر مسائل مشترکی تأکید گردید. همچنین، درباره گام هائی با هدف برقراری ثبات در سوریه نیز تبادل نظر کردیم.

وی تصریح کرد: با عملیاتی بی سابقه موفق شدیم تا افراد مسلح را از منطقه غوطه شرقی خارج کنیم.

پوتین اضافه کرد: سه کشور روسیه، ترکیه و ایران از حاکمیت ملی، تمامیت ارضی و استقلال سوریه حمایت می کنند و نیز به مشارکت در تقویت حاکمیت سوریه مشتاق هستند. هدف ما ایجاد صلح و آرامش در سراسر سوریه است.

رئیس جمهوری روسیه تأکید کرد: گفتگوهای ملی سوریه باید اجرائی شود؛ چرا که سوری ها باید خودشان سرنوشت خود را تعیین کنند. اما، گروه های تروریستی تلاش می کنند آشتی ملی در سوریه را بر هم بزنند و در این راستا آنها عملیات های تحریک آمیزی را انجام می دهند.

وی ادامه داد: همه طرفها باید به قطعنامه شورای امنیت درباره حل بحران انسانی در سوریه پایبند باشند. پس از پایان بحران سوریه نیز بازسازی این کشور آغاز می شود.

مطالب پیشنهادی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا