چرا دانشگاه در اعتراضات دیماه ۹۶ مشارکت نداشت؟
نقش جنبش دانشجویی در رویدادهای مهم پس از انقلاب
رویداد
تاریخ
شرح رویداد
تسخیر سفارت آمریکا
آبان ۱۳۵۸
با حمله تعدادی از فعالان دانشجویی به سفارت آمریکا در تهران آغاز شد و با به گروگان گرفتهشدن ۶۶ دیپلمات آمریکایی به یکی از عمدهترین بحرانهای بینالمللی تبدیل شد و نتیجه ی آن نیز تا کنون ادامه داشته و به قطع رابطه با امریکا منجر شد. این فعالان دانشجویی پس از تسخیر سفارت به دانشجویان خط امام معروف شدند.
انقلاب فرهنگی
اردیبهشت ۱۳۵۹
انقلاب فرهنگی زمینهساز تعطیلی دانشگاهها شد. هرچند که این تعطیلی به سادگی نبود و در بسیاری از دانشگاهها حتی کار به درگیری مسلحانه نیز کشیده شد؛ اما این تعطیلی سه سال به طول انجامید و بیش از ۷ هزار استاد و دانشجو از دانشگاهها اخراج شده یا از پذیرش مجدد آنها بعد از بازگشایی دانشگاهها جلوگیری شد.
جنگ همه جانبه
فروردین ۱۳۶۶
همزمان با بالا گرفتن جنگ وهمچنین زمزمههایی برای پایان جنگ، دفتر تحکیم برای نشاندادن انقلابی بودن خود تئوری جنگ همه جانبه را مطرح میکند و میگوید که باید جنگ با عراق تمام و جنگ با امریکا انجام شود.
جدایی مجمع روحانیون و روحانیت
اسفند ۱۳۶۶
این دو تشکل که ابتدا تحت عنوان مجمع روحانیت وجود داشت، با وقوع اختلافاتی، و با تایید امام، از یکدیگر جدا و به دو تشکل مجزا تبدیل شد. در این جدایی دفتر تحکیم نقش بسیاری داشت؛ بهطوری که با شروع انتخابات مجلس سوم، با شعار جنگ فقر و غنا توانست که بسیاری از کرسیهای مجلس را از آن خود کند
اعتراضات علیه دولت هاشمی رفسنجانی
خرداد ۱۳۷۱
با اجرای طرح تعدیل اقتصادی در دولت هاشمی و افزایش ۵۰ درصدی تورم متعاقب آن، شورشهای اجتماعی متعددی در شهرستانهایی مانند مشهد، شیراز، زاهدان، زنجان، ارومیه، اراک، مبارکه، قزوین و اسلامشهر رخ دادند که برای مسئولان حکومتی غیرمنتظره بود؛ اما با وجود اینکه دانشجویان و جامعه دانشگاهی منتقد هاشمی بودند در این اعتراضات جز دادن بیانیه همراهی دیگری نکردند.
اعتراضات علیه دولت هاشمی رفسنجانی
مرداد ۱۳۷۳
همراه با بالارفتن تورم در آن سالها، شورشهایی در شهرهای ایران اتفاق افتاد که میتوان اعتراضات اسلامشهر را مهمترین آن دانست.
انتخابات ریاست جمهوری
خرداد ۱۳۷۶
همزمان با فضای یاس در جامعه، دفتر تحکیم به عنوان یکی از مهمترین گروهها، به حمایت از خاتمی پرداخت و موجب رایآوری او شد.
حمله به کوی دانشگاه تهران
تیر ۱۳۷۸
تجمع ۱۸ تیر در خوابگاه کوی دانشگاه در اعتراض به بستهشدن روزنامه سلام بود که انصار حزبالله در پی تظاهرات دانشجویان به داخل کوی دانشگاه و خوابگاههای دانشجویی حمله کردند و با تخریب اموال دانشجویان آنان را مورد ضرب و شتم قرار دادند و صدها نفر را بازداشت کردند. در این واقعه ۷ نفر کشته شدند و تعداد زیادی از دانشجویان آسیب دیدند.
انتخابات مجلس ششم و شورای شهر اول
بهمن ۱۳۷۸ و اردیبهشت ۱۳۷۹
همزمان با افشای پرونده قتلهای زنجیرهای، انتخابات مجلس ششم و شورای اول برگزار شد که در این دو انتخابات اوج اثرگذاری و به نظر بسیاری، اشتباه دفتر تحکیم بود که در هر دو انتخابات نمایندگانی را در لیستهای انتخاباتی برای خود داشت
کنفرانس برلین
فروردین ۱۳۷۹
حزب سبز المان، اقدام به برگزاری مراسمی کرد و در این مراسم نیز، علی افشاری به همراه افراد دیگری از جمله دولتابادی و سحابی و… به این مراسم دعوت شدند، اتفاقاتی که در این مراسم افتاد (برهنه شدن یک نفر در مراسم) باعث ایجاد حاشیههای زیادی برای دفتر تحکیم وحدت شد.
نشریات موج پلی تکنیک
شهریور ۱۳۷۹
در اردوی سالانه انجمن پلیتکنیک، نشریهای در تعداد ۱۰۰ نسخه منتشر شد که بعد از آن عدهای آن را توهین به مقدسات دانستند و اعتراضات بسیاری علیه آن انجام شد.
نشست خرمآباد
شهریور ۱۳۷۹
هفتمین جلسه سازمان دانشجویی تحکیم وحدت با پیام سید محمد خاتمی و با دعوت از محسن کدیور و مصطفی تاجزاده در خرمآباد برگزار شد. پس از آغاز اجلاس عدهای لباس شخصی با تظاهرات و ایجاد تنش سعی در بر هم زدن اجلاس را داشتند. با ادامه تنش از سوی افراد لباس شخصی حزب مشارکت خرمآباد در تاریخ پنجم شهریور ۱۳۷۹ با صدور بیانیهای از هواداران خود درخواست کرد تا در حمایت از دفتر تحکیم وحدت تجمع کنند. این تجمع در نهایت باعث درگیری میان لباس شخصیها و نیروهای امنیتی و هواداران دفتر تحکیم وحدت شد و در ادامه حتی اجازه خروج سخنرانان از فرودگاه داده نشد و در نهایت نشست نیمه کاره ماند
عبور از خاتمی
خرداد ۱۳۸۰
طیفی از اصلاحطلبان در انتخابات ریاستجمهوری سال ۸۰ به دلیل اتفاقاتی چون قتلهای زنجیرهای، حادثه کوی دانشگاه و ترور سعید حجاریان خواستار عبور از خاتمی به دلیل عقب ماندن از مطالبات تندتر اصلاحات بودند. انتقادات مکرر اصلاحطلبان به خاتمی تا آنجا بود که یکی از بحثهای روز آن مطبوعات این سؤال بود که آیا خاتمی خواهد آمد؟
اعتراض به حکم هاشم آقاجری
آبان ۱۳۸۰
پس از سخنرانی هاشم آقاجری در تالار معلم دانشگاه بوعلی همدان، مدعیالعموم نسبت به سخنان مطرح شده در این سخنرانی واکنش نشان داد و شکایتی را علیه آقاجری مطرح کرد که در نهایت به اعدام محکوم شد. حکم دادگاه بدوی در پرونده آقاجری با اعتراض گسترده دانشجویان و جامعه دانشگاهی و برخی شخصیتهای سیاسی کشور از جمله رییسجمهور مواجه شد که در ادامه با اعتراضها و فشار گروههای مختلف و بهخصوص دانشجویان، حکم اعدام لغو شد.
حمله به خوابگاه طرشت
خرداد ۱۳۸۲
سعید عسگر همراه با عدهای به خوابگاه شهید همت (طرشت) دانشگاه علامه طباطبایی حملهور شدند و به اتهام شرکت در حمله مشکوک عدهای به خوابگاه و بر اساس شکایت قالیباف، فرمانده وقت نیروی انتظامی، از سوی مرتضوی دادستان عمومی و انقلاب تهران بازداشت شد.
بیانیه غزه
آذر ۱۳۸۷
سه نهاد دانشجویی، اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاههای سراسر کشور، اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان، جنبش عدالتخواه دانشجویی به همراه بسیج دانشجویی دانشگاههای سراسر کشور و طیف اقلیت دفتر تحکیم وحدت، حمله نظامی اسرائیل به غزه را محکوم کردند. این تشکلها با ارسال نامهای به رهبر انقلاب ضمن اعلام آمادگی خود را برای حمایت از مردم فلسطین، تأکید کردند که مردم مظلوم غزه را تنها نخواهند گذاشت.
حمایت از کروبی و موسوی
خرداد ۱۳۸۸
در جریان انتخابات سال ۸۸، بیشترین حمایت از کروبی و موسوی برای دانشجویان و جامعه دانشگاهی بود. در نتیجه هم پس از اعلام نتایج و حوادث پس از آن، جمعیت غالب اعتراضها مربوط به دانشگاه و جنبش دانشجویی بود.
حمایت از روحانی
خرداد ۱۳۹۲
در انتخابات سال ۹۲ نیز بخش عظیمی از طرفداران روحانی، اساتید، دانشجویان و پژوهشگران علمی کشور بودند که با بیانیههای متعددی حمایت خود را از او اعلام کردند.
اعتراضات مردم در واکنش به وضعیت اقتصادی و معیشت
دی ۱۳۹۶
در این اعتراضات دانشگاه با مردم همراه نشد و به نوشتن چند بیانیه محدود شد. گروهی از دانشجویان نیز که همراه بودند، بازداشت پیشگیرانه مواجه شدند.